Uroczystość wręczenia certyfikatów “Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle”

Dziś, 8 lipca, odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów “Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.  Pan Gustaw Marek Brzezin, Marszałek Województwa, osobiście przekazał je właścicielom firm. W uroczystości wzięła udział także Pani Sylwia Jaskulska, Członek Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Pan Marszałek podkreślił, że to właśnie Województwo Warmińsko-Mazurskie jest pionierem w propagowaniu idei Dziedzictwa Kulinarnego zaczerpniętej ze Szwecji, na gruncie polskim. To właśnie w naszym województwie idea dziedzictwa kulinarnego zatoczyła najszersze kręgi. „Działalność sieci to nie tylko promocja regionu, ale oferta zdrowej, tradycyjnej, lokalnej żywności – mówi marszałek Gustaw Marek Brzezin. – Znak, o który trzeba się postarać i nie jest przyznawany raz na zawsze, jest potwierdzeniem wartości naszej produkcji żywności i rolnictwa. Szczególnie w czasie wakacji, planując wypoczynek warto podkreślać, że to gwarancja dobrego smaku, tradycji i kulinarnego rzemiosła. Restauracje, sklepy, gospodarstwa agroturystyczne, hodowcy, producenci i przetwórcy żywności nie mają problemu z popytem, a klienci i goście do nich wracają. To dobra oferta w dobie szczególnej troski o zdrowie. Spotkajmy się na kulinarnym szlaku”.

Województwo Warmińsko – Mazurskie uzyskało prawo do korzystania z licencji znaku towarowego Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego pod nazwą „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” z dniem 21 października 2005 roku. Od tego czasu w sieci mamy już 133 podmioty. Są to małe i średnie firmy, przetwórnie, gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne oraz restauracje. Oferują one regionalne produkty, potrawy i dania na bazie lokalnych surowców, oparte o tradycyjne, rzemieślnicze receptury, wypracowane według zasady „od pola do stołu”.

Nowi członkowie obecni na uroczystości:

08.07.2020; 01:15

Galeria