Gęsim tropem….
Właśnie ukazało się kolejne wydawnictwo dotyczące naszego kulinarnego dziedzictwa. Gęsim tropem – warmińsko-mazurskie smaki i smaczki – Zapraszamy do lektury – tutaj
Publikację przygotowało Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi
Wartości odżywcze oraz wyjątkowe walory smakowe gęsiny sprawiają, że zdobywa ona coraz większe uznanie wśród konsumentów.
Wyjątkowe walory smakowe i jakościowe gęsiny budzą współcześnie coraz większe zainteresowanie. W konsekwencji stale poszerza się oferta wyrobów z gęsiny oferowanych na polskim rynku żywnościowym, ale najwięcej zwolenników zjednuje ona sobie wśród zawodowych kucharzy i restauratorów.
Rozwijająca się dzisiaj bardzo prężnie turystyka kulturowa, której ważnym elementem jest także odkrywanie kuchni regionalnych, staje się bramą do poznawania tradycji i obyczajów określonych wspólnot regionalnych. To swoiste zaproszenie do stołu jest najlepszą okazją do nawiązania bliższej znajomości także i w innych wymiarach.
Publikacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Działanie: „Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju”.
Ma stanowić teoretyczną pomoc w zakresie działań służących opracowaniu nowego szlaku kulinarnego, wiodącego przez niezwykle atrakcyjne pod względem kulturowym (w tym także kulinarnym) województwa warmińsko-mazurskiego.
08.12.2021; 11:59
Aktualności
DO 14 LUTEGO 2022 ROKU PRZYJMOWANE SĄ OFERTY DO KONKURSU DLA ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH, KTÓRY ORGANIZUJE SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO.
Na finansowe wsparcie mogą liczyć pomysły na działania mające na celu rozwój i promocję sektora regionalnej, tradycyjnej, naturalnej żywności.
W ramach konkursu można realizować zadania, których celem jest upowszechnianie wiedzy dot.
10.02.2022; 08:49
Gęsim tropem….
Właśnie ukazało się kolejne wydawnictwo dotyczące naszego kulinarnego dziedzictwa. Gęsim tropem – warmińsko-mazurskie smaki i smaczki – Zapraszamy do lektury – tutaj
Publikację przygotowało Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi
Wartości odżywcze oraz wyjątkowe walory smakowe gęsiny sprawiają,
08.12.2021; 11:59
„Warmia, Mazury, Powiśle – tożsamość daje skrzydła”
W dniach 24 – 25 listopada na konferencji dotyczącej żywności wysokiej jakości, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej pod tytułem „Warmia, Mazury, Powiśle – tożsamość daje skrzydła” spotkali się członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle oraz grono osób związane z produkcją tego typu żywności.
29.11.2021; 11:50