
Młyny, piekarnie, produkcja cukiernicza

Producenci surowców w rolnictwie, przetwórcy żywności
Bo Chenek Piekarnia Rzemieślnicza
Produkty oferowane przez Piekarnię Rzemieślniczą Bo Chenek
Oferowane przez Piekarnię Rzemieślniczą Bo Chenek produkty to wypieki tradycyjnego pieczywa na zakwasie, z własnych receptur, opartych na wykorzystaniu mąki pochodzącej z czystych ekologicznie obszarów Warmii i Podlasia. Głównymi dostawcami mąki do chlebów i bułek jest Młyn w Rynku należący do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, oraz Młyn z Ciechanowca (woj. Podlaskie).
„Warmiński patyk” i bajgle z Piekarni Rzemieślniczej Bo Chenek
Produkty które Piekarnia objęła patronatem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle to Bagietka pszenna „Warmiński Patyk” i Bajgle.
Bagietka pszenna „Warmiński Patyk”
Bagietka przygotowywana jest z zaczynu. Zaczyn na zaczątku z własnego zakwasu piekarni oraz zaczyn Poolish (drożdżowy) (pierwsza faza przygotowana na ponad 12 godzin przed mieszaniem ciasta). W drugiej fazie dołączana jest mąka i woda oraz odrobina soli. 100 % mąki w tym produkcie to mąka z Młyna w Rynku należącego do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla”.
Bajgle.
Bajgle przygotowywane są z zaczynu na bazie zakwasu oraz sztywnego zaczynu biga. Mąka pszenna w 100 % w tym produkcie to mąka z Młyna w Rynku należącego do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla”.
Misja i wartości Piekarni Rzemieślniczej Bo Chenek
Od początku istnienie mikropiekarni Piekarnia Rzemieślnicza Bo Chenek, właściciel podkreślał, że zależy mu na korzystaniu z lokalnych dostawców. Na profilach piekarni w mediach społecznościowych kładzie duży nacisk na oznaczanie produktów hasztagami #Olsztyn, #Gutkowo, #Warmia itd. Uważa, że mieszkając w jednym z najczystszych ekologicznie obszarów naszego kraju podkreślanie pochodzenia składników wypieków jest ich ogromną zaletą. Strategia ta zaowocowała już współpracą z kilkoma innymi przedsiębiorcami, którzy również doceniają walory lokalnych produktów. Coraz częściej kawiarnie i restauracje pytają o możliwość wprowadzenia produktów Piekarni do swojego menu. Uważa, że to doskonała okazja, aby produkty Piekarni stały się jedną z rozpoznawalnych marek lokalnych na rynku gastronomicznym. Już w tej chwili rozpoczął szereg działań promujących własne pieczywo jako produkty lokalne – m.in. poprzez uczestnictwo w lokalnych targach rzemieślniczych.
Logo Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla na produktach z Piekarni Rzemieślniczej Bo Chenek
Oba produkty, które objął patronatem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, będzie promować w mediach społecznościowych ze wskazaniem loga Dziedzictwa. Będzie umieszczać logo Dziedzictwa na etykietach tych produktów. Szukajcie zatem bajgli i Warmińskiego Patyka z logo Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.