Przetwórstwo owocowo-warzywne

Przetwórstwo owocowo-warzywne

Producenci surowców w rolnictwie, przetwórcy żywności

Producenci surowców w rolnictwie, przetwórcy żywności

Produkcja rolna, ogrodnicza i inna

Produkcja rolna, ogrodnicza i inna

Gospodarstwo ogrodnicze Joanna Walkiewicz

Położenie i działalność Gospodarstwa

Gospodarstwo ogrodnicze znajduje się w miejscowości Frygnowo na skraju Parku Krajobrazowego Wzgórz Dylewskich oraz w pobliżu pól grunwaldzkich. Gospodarstwo należy do systemu rolnictwo ekologiczne. Główną działalnością gospodarstwa jest produkcja warzyw gruntowych: ogórki, cukinia, dynia, pory, kapusta, pomidory oraz truskawki. Truskawki dostępne są od maja do września dzięki uprawie pod osłonami. Gospodarstwo z roku na rok poszerza swoją ofertę warzyw. Dodatkowo w gospodarstwie hodowane są owce rasy kamienieckiej, które wypasają się na ekologicznych łąkach przy gospodarstwie.

Dystrybucja warzyw z Gospodarstwa

W gospodarstwie występują wszystkie etapy produkcji warzyw (od rozsady po sprzedaż). Warzywa oraz truskawki w sezonie dostarczane są do okolicznych hoteli czy restauracji m.in. Hotel dr Irena Eris, Austeria, Restauracja z zielonym piecem. Sprzedaż następuje również z poziomu gospodarstwa bezpośrednio do klientów indywidualnych.

Przetwórstwo owoców i warzyw w Gospodarstwie

Od 2020 roku w gospodarstwie rozpoczęło się przetwórstwo warzyw i owoców. Na miejscu kiszona jest kapusta, a specjalnością stało się suszarnictwo warzyw i owoców. W ofercie można znaleźć przekąski owocowe, przyprawy ziołowo-warzywne oraz mieszanki kompotowe.

Lokalizacja