Hodowla i przetwórstwo ślimaków

Hodowla i przetwórstwo ślimaków

Gospodarstwo Rolne „Bio Partners Snails Garden”

Firma Bio Patners jako pierwsza w Polsce wprowadziła chów ślimaków metodą BIO – według wytycznych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i posiada Ekologiczny Certyfikat zgodności.
Gospodarstwo zajmuje się hodowlą ślimaków, w tym również w sposób ekologiczny. Ślimak ekologiczny ratuje od wyginięcia populację winniczka pozyskiwanego do tej pory w Polsce z natury. Dodatkowym plusem hodowli ślimaków jest to, że nawet przy niewielkim areale, ten rodzaj hodowli jest opłacalny. Hodowla ślimaka ma tę przewagę nad innymi konwencjonalnymi w Polsce hodowlami (trzoda, drób itp.), że zajmuje niewielką powierzchnię, nie wymaga dużych nakładów finansowych, a utrzymana w odpowiednich warunkach sanitarnych nie jest uciążliwa zapachowo oraz nie wiąże się z dużym wysiłkiem fizycznym. Ślimaki hodowane są w idealnym środowisku, w którym występuje bujna roślinność i naturalna poranna rosa. Dodatkowo mieszanki paszowe sporządzane są z wyselekcjonowanych i ekologicznych ziaren zbóż z domieszką specjalnych ziół. Ślimaki są eksportowane m.in. do Hiszpanii, Włoch i Francji, ale marzeniem właścicieli jest powrót ślimaków na polskie stoły, gdzie gościły co najmniej od końca XVII wieku, co potwierdzają przepisy kulinarne z pierwszej polskiej książki kucharskiej.

Lokalizacja