Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Pałac i Folwark „Galiny”

W północno-wschodniej Polsce, na pograniczu Warmii i Mazur, znajduje się wyjątkowe miejsce: XVI-wieczny Zespół Pałacowy i XIX-wieczny Folwark – Galiny. Pałac został starannie odrestaurowany i służy gościom apartamentami oraz salą konferencyjną połączoną z oranżerią. W pobliżu Pałacu znajduje się zabytkowy Folwark, z malowniczym stawem. Można tu podziwiać spichlerz z wieżą zegarową – obecnie mieści się tu dwupoziomowa restauracja oraz stara kuźnia, w której organizowane są biesiady. Na uwagę zasługują również doskonale odrestaurowane stajnie dla koni. Sielską urodę krajobrazu dopełniają pasące się na pastwiskach konie i malownicza przestrzeń: łąki, pola, lasy, stawy pełne ryb, rzeka Pisa oraz niezwykle urzekający park. Ogromnym atutem Galin jest wyśmienita kuchnia. Gospoda ma na stałe w swoim menu potrawy przygotowywane z lokalnych surowców. Jednym z takich dań jest jagnięcina confit w sosie winno tymiankowym. Główny surowiec, czyli udziec jagnięcy pochodzi z owcy kamienieckiej – charakterystycznej dla województwa warmińsko – mazurskiego. W Galinach podawane są też dania z użyciem innych lokalnych surowców, tj. serów kozich i krowich. Region Warmii i Mazur to również ryby. One także goszczą w menu Galin. Trafiają one tu również od lokalnych dostawców m.in. z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej Jarosława Parola z wsi Kaborno i są to węgorz, pstrag, jesiotr, sieja i sielawa.
Charakterystyczne dla Gospody w Galinach są również warmińska gryczanka z suszonymi grzybami oraz gołąbki z kasza gryczaną i leśnymi grzybami.
Gospoda Galińska drugi rok z rzędu wyróżnia została „czapką” w Żółtym Przewodniku Gault & Millau Polska. Szefowa Kuchni – Pani Olga Lompa jako jedyna z regionu Warmii i Mazur otrzymała ponadto tytuł „Kobieta Szef” przyznawany przez Gault & Millau dla najlepszych szefów kuchni Warmii, Mazur, Pomorza, Kujaw i Podlasia.

Lokalizacja