Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Pałac Mortęgi Hotel & SPA****

Warmia i Mazury to malowniczy region położony w północno-wschodniej Polsce. W zachodniej części tej zachwycającej krainy, słynącej z urokliwych zakątków i pięknej przyrody, położony jest Pałac Mortęgi. Tu, w otoczeniu natury, na rozległym terenie mieści się kompleks budynków, w tym XIX-wieczny pałac i liczne zabudowania folwarczne z XIV wieku, a także mini zoo, stajnie z krytą ujeżdżalnią oraz park w stylu angielskim z końca XIX wieku. Pałac Mortęgi to także hotel, gdzie można zatrzymać się w jednym z 50 pokoi i apartamentów. Te znajdujące się w Pałacu zostały urządzone w bogatym, szlacheckim stylu, a te zlokalizowane w Dworku i Oficynie, oferują bardziej nowoczesne, ale również urządzone ze smakiem wnętrza. Goście spragnieni relaksu odnajdą go w pałacowym SPA Magdaleny, oferującym zabiegi na ciało i twarz oraz masaże. Na kompleks SPA składają się trzy gabinety zabiegowe, pokój relaksu, sauny, łaźnia parowa oraz luksusowy basen.
Niezapomniane wrażenia kulinarne czekają na Gości w mortęskiej Restauracji Szlacheckiej. Serwowane tu dania są inspirowane nurtem slow food. Kuchnia bazuje na tradycji kulinarnej regionu i wykorzystuje najwyższej jakości składniki pozyskiwane od ekologicznych, lokalnych producentów. Pałac Mortęgi to nie tylko luksusowy hotel na Mazurach. Goście, poza komfortowym noclegiem, odnajdą tu także moc atrakcji. Amatorzy jazdy konnej znajdą tu dobrze przygotowane konie, padoki i krytą ujeżdżalnię, gdzie można zarówno stawiać pierwsze jeździeckie kroki lub szlifować zdobyte już umiejętności pod okiem doświadczonych instruktorów. Dzieci będą zachwycone mini zoo, gdzie mieszkają egzotyczne zwierzęta, a we wspomnianym wcześniej Domu Magdalenki, czekają na nie zabawy i zajęcia z animatorkami. Całość tworzy niezwykłą enklawę, gdzie historia prowadzi nieprzerwany dialog z nowoczesnością.
W większości dań w menu wykorzystuje się produkty łatwo dostępne, najsilniej kojarzone z regionem, oparte na lokalnych surowcach, w tym od innych członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego (m. in. ciasta z firmy Irmag z Lubawy, szynkę dojrzewającą z „Kalinówki” w Pietrzwałdzie, gęsinę). W podstawowej karcie znaleźć można zatem m.in.:
• Nóżki w galarecie z kiszonym ogórkiem, sosem chrzanowym i pajdą chleba,
• Borowiki smażone z szalotką, czosnkiem i świeżymi ziołami wyłożone na pieczywie,
• Sałatę dębową i rukolą z kozim serem, warzywami i sosem owocowym z musztardą francuską,
• Schab z kością z tłuczonymi ziemniakami i kapustą zasmażaną,
• Nogę z kaczki w sosie wiśniowym ze smażoną pietruszką i gruszką oraz zapiekanką ziemniaczaną,
• Sandacza z pęczakiem grzybowym w sosie kalafiorowym z sałatką z rukoli, szpinaku i pomidorów cherry,
• Mazurskiego okonia z chipsami ziemniaczanymi i panierowanym brokułem,
• Kartacze z omastą i kwaśną śmietaną,
• Owoce sezonowe zapiekane kruszonką z lodami waniliowymi.
Karta wzbogacana jest o comiesięczne wkładki tematyczne, w których znajdują się potrawy, charakterystyczne dla pory roku. Ich głównym składnikiem jest sezonowy produkt jak maliny, jagody czy grzyby leśne. Coraz więcej Gości wybiera także z karty potrawy z ryb, hodowanych w miejscowym stawie – stąd w menu znaleźć można np. smażonego karpia lub karasia.

Lokalizacja