Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Restauracja Malta Cafe



Skąd pochodzą warzywa używane w Malta Cafe?

Warzywa wykorzystywane do naszych dań pochodzą między innymi z gospodarstwa ekologicznego, a grzyby zawsze pozyskujemy świeże. Takie grzyby  własnoręcznie przygotowujemy do dalszego podania – marynujemy, gotujemy, obsmażamy, wekujemy na zimę. W sezonie zimowym nastawiamy zakwas z ekologicznych buraków, który następnie wykorzystujemy do barszczu wigilijnego. Jaja, gęsi, kaczki oraz mleko wykorzystywane do produkcji serów pochodzą od lokalnego dostawcy, podobnie mięso mangalicy. Mąka wykorzystywana miedzy innymi do pierogów oraz ciast to „Młynomag Grodzki Młyn” należący do sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Nasze flagowe dania

Naszymi flagowymi daniami wykorzystującymi lokalne produkty są:

  • Pieczone gęsie udo – gęsina marynowana i pieczona, z sosem sezonowym
  • Jajecznica i produkty zawierające jaja oraz sezonowe dodatki – zawsze podajemy warzywa zgodne z porą roku m.in. szparagi, kurki, prawdziwki.
  • Stek z mangalicy podawany z autorskimi sosami
  • Czernina – gdy przychodzi sezon na gęsinę, tradycyjnie podajemy czerninę z owocami i szarymi kluskami
  • Rosół z gęsi z lanymi kluskami lubczykowymi jest wpisany na stałe w kartę menu.
  • Deska serów z warmińskiego mleka
  • Deska wędlin z mangalicy
  • Pasztety własnoręcznie wytwarzane z najlepszych mięs i podrobów
  • Pstrąg Grillowany na stałe figuruje w naszej karcie w towarzystwie sezonowych warzyw
  • Filet z sandacza
  • Pierogi ruskie, z dziczyzną oraz sezonowymi dodatkami (m.in. jagody, kurki, maliny, podgrzybki)
  • Przetwory warzywne, owocowe, grzyby

Promujemy sezonowe menu

Restauracja Malta Cafe od początku swojego istnienia tj. już od 12 lat na olsztyńskim rynku gastronomicznym szczyci się zastosowaniem wielu regionalnych, sezonowych produktów do wszystkich dań prezentowanych w karcie menu. Nasza Restauracja jako jedna z najstarszych restauracji na mapie Olsztyna może pochwalić się jedną z najobszerniejszych kart menu, wykorzystującą zawsze świeże, sezonowe produkty zgodnie z porą roku, na przykład: gołąbki ze szczupaka, dziczyzna, golonka z mangalicy, okonie, kurki, sery zagrodowe.

Domowe marynaty i przetwory w naszym menu

W sezonie zimowym nastawiamy zakwas z ekologicznych buraków, który następnie wykorzystujemy do barszczu wigilijnego. Grzyby  własnoręcznie przygotowujemy do dalszego podania – marynujemy, gotujemy, obsmażamy, wekujemy na zimę. Wszelkie sezonowe owoce i warzywa własnoręcznie przetwarzamy na chutney (np. z czerwonej cebuli czy aronii), pesto (z liści czosnku niedźwiedziego), najróżniejsze dżemy i konfitury. Nasz „miodek z mniszka lekarskiego”, na bazie którego robimy lemoniadę jest sławny już poza granicami Olsztyna.

Lokalizacja