Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Restauracja ORDO na Zamku w Nidzicy

Restauracja mieści się w murach XIV-wiecznego zamku krzyżackiego. Piękna jest zarówno sama warownia jak i restauracja, której wystrój jest kompromisem pomiędzy realizacją potrzeb gości, a zachowaniem stylu i klimatu średniowiecznego zamczyska. Misją restauracji „ORDO” jest podtrzymanie tradycji kulinarnej związanej z miejscem, w którym prowadzi działalność gastronomiczną. Potrawy, które szefowa kuchni oferuje gościom bazują na starych książkach kucharskich oraz recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Przywoływanie tradycji kulinarnej sprzed wieków ma pokazać gościom, że piękno Mazur można nie tylko zobaczyć, ale można je także poczuć. Właściciele mają świadomość, że uda się to zrobić tylko wtedy, gdy dania kulinarne, które tworzą, będą się opierały na produktach o najwyższej jakości pochodzących z lokalnych gospodarstw rolnych.

Jednym z najważniejszych produktów wykorzystywanych przez szefową kuchni jest ziemniak wyhodowany na polach zlokalizowanych na terenie Gminy Nidzica. Producentem tego ziemniaka jest Gospodarstwo Produkcji Rolnej „CENTRALA NASIENNA” Sp. z o.o. Nidzica. W menu jest wiele potraw, do przyrządzenia których wykorzystywane są ziemniaki z miejscowych upraw rolnych. Misją Restauracji jest udoskonalać i podejmować się nowych wyzwań jakimi jest wprowadzanie starodawnych mazurskich potraw w jeszcze lepszych smakach.

Lokalizacja