Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Szkoła Podstawowa nr 3 w Reszlu

Od lat stołówka wykorzystuje surowce wytwarzane przez lokalnych producentów, rolników. Szczególną uwagę zwraca się, aby producenci byli członkami Certyfikat Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Swoje produkty do szkoły dostarczają: Młynomag Młyn Grodzki, Piekarnia Trzczak z Reszla. Mięso i wędliny nabywane są w miejscowej ubojni. Do poprawy smaku stosuje się jedynie przyprawy z ziół, wytworzone przez panie kucharki. Ograniczono zużycie produktów mrożonych. Jako specjalność szkolnej kuchni podaje się: gulasz reszelski, pierogi mazurskie, gołąbki z kaszą gryczaną, zupę rybną. W okresie ferii zimowych i wakacji szkoła organizuje obozy sportowe, artystyczne oraz międzynarodowe wymiany uczniów, zapewniając uczestnikom pełne wyżywienie. Stołówka przygotowuje potrawy do zbiorowego żywienia w okresie festynów, dożynek organizowanych dla mieszkańców Reszla i okolic. Od września stołówka przygotowuje ok. 400 obiadów dziennie.

Lokalizacja