Producenci surowców w rolnictwie, przetwórcy żywności

Producenci surowców w rolnictwie, przetwórcy żywności

Browary i producenci napojów alkoholowych

Browary i producenci napojów alkoholowych

Wytwórnia Miodów Pitnych w Nidzicy „Almes” Sp. z o.o.

Siedziba Wytwórni Miodów Pitnych w Nidzicy „Almes” Sp. z o.o.

„Miodosytnia Miody Nidzica” mieści się w starym zabytkowym budynku z 1868 roku, który znajduje się u podnóża zamku krzyżackiego. W 1992 roku decyzją Wojewódzkiego konserwatora zabytków budynek wytwórni miodów pitnych został wpisany do rejestru zabytków jako ciekawy przykład XIX – wiecznego budownictwa przemysłowego. Produkowane są tu miody pitne od ponad 50 lat.

Miody z Wytwórni Miodów Pitnych w Nidzicy „Almes” Sp. z o.o.

Miody pitne wytwarzane są wyłącznie z surowców naturalnych według starych receptur na bazie miodów pszczelich pochodzących z pasiek z jednego z najczystszych rejonów jakim są Warmia i Mazury. Miody charakteryzują się delikatnym aksamitnym smakiem, wytworzone są przez naturalną fermentację miodu z wodą z dodatkiem szlachetnych szczepów drożdży. Są leżakowane wiele lat w dębowych beczkach, naturalnie klarowane. Nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury (miody niesycone), a dzięki temu zachowują wszelkie wartości użytych do ich produkcji miodów pszczelich. Mają unikalny smak i wysoką wartość odżywczą z uwagi na wysoką zawartość naturalnego miodu lipowego, gryczanego, wielokwiatowego oraz innych. Długi okres leżakowania wpływa na zharmonizowanie smaku i zapachu miodów pitnych. Naturalny proces sedymentacji (klarowania) pozwala otrzymać przejrzysty i klarowny trunek o złocisto-bursztynowym odcieniu. Miody z Nidzicy doceniane są za ich najwyższą jakość oraz wyjątkowo wykwintny smak. Dlatego też cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno w kraju jak i za granicą. Ilość miodu i wody określa podstawowy rodzaj miodu produkowanego w zakładzie produkcyjnym.

Lokalizacja