Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Restauracje i inne punkty gastronomiczne

Zajazd Wiejski

Historia Zajazdu Wiejskiego

Zajazd Wiejski prowadzony jest od 1999 r. Został założony wspólnie przez małżeństwo Państwa Mieczkowskich, gdzie główną rolę odegrała i wciąż odgrywa właścicielka, która jest pasjonatką kuchni. Korzystając z dobrodziejstw panujących w tych terenach, kulinaria restauracji w początkowej mierze oparte były głównie na mazurskich rybach. Dziś, kuchnia została poszerzona o wiele innych polskich i słowiańskich dań. Właścicielka dobierając dania kieruje się tradycją, dobrym smakiem, świeżością i sytością jadła. W dobie szybkich potraw i gotowego jedzenia, właścicielka zabiega o jakość i naturalność posiłków. Prowadzona jest tutaj domowa, regionalna kuchnia.

Tradycyjny styl Zajazdu Wiejskiego

Zajazd Wiejski pod względem architektonicznym i wystroju wnętrz, został stworzony na staromazurski styl. Obsługa Kelnerska, posiada stroje o staropolskim charakterze, a w restauracji znajduje się duża ilość przedwojennych i powojennych ozdób, i mebli. Chcąc podkreślić styl wiejski, w obiekcie znajduje się również tzw. ,,mini zoo” gdzie hodowany jest kuc i zwierzęta domowe takie jak kaczki czy kury i gęsi. Na tym samym terenie w celach ozdobnych została stworzona wędzarnia z kamienia oraz wiata o konstrukcji drewnianej z materiałów pochodzących, z rozbiórki starej stodoły.

Potrawy w Zajeździe Wiejskim

Zajazd Wiejski charakteryzuje się przede wszystkim kuchnią regionalną. Serwuje między innymi: kartacze, tradycyjne zupy. W zajeździe Wiejskim serwowane są ryby mazurskie. Kupowane są od lokalnych dostawców prosto z tutejszych jezior. Są to między innymi ryby takie jak sandacz, okoń, węgorz, lin, sum, szczupak, jesiotr, sielawa, pstrąg, płoć, karaś. Ryby stanowią podstawę menu. Można też spróbować kapuśniaku mazurskiego. W swoim składzie zawiera kaszę wiejską jęczmienną mazurską i jest on gotowany na swojskiej kapuście kiszonej w Zajeździe. Z kolei zupa grzybowa przygotowywana jest na bazie lokalnych grzybów. Zbierane są przez tutejszych grzybiarzy. Zupa ta jest dostępna całorocznie, ponieważ grzyby są suszone na miejscu własnej suszarni. Następne danie to na przykład piersi z kaczki w sosie żurawinowo-śliwkowym z mięsa kaczek wiejskiego chowu.

Lokalizacja