Młyny, piekarnie, produkcja cukiernicza

Młyny, piekarnie, produkcja cukiernicza

Zakład Piekarniczy „Złoty Róg”

Piekarnia jest firmą rodzinną, złożoną przez Błażeja Sitenia w 1945r. Wypiekał on bardzo dobrej jakości pieczywo do 1969 roku. Rozbudowa i modernizacja zakładu w latach 1985-1995, 2001-2006 umożliwiła czterokrotne zwiększenie produkcji i zatrudnienia z 6 do 32 pracowników. Obecnie w piekarni produkuje się 40 asortymentów cukierniczych oraz 100 gatunków pieczywa. Duży udział stanowią chleby razowe również z dodatkami soi, siemienia, słonecznika, dyni, ziaren żyta. Sprzedaż prowadzona jest w sześciu sklepach firmowych oraz przez odbiorców hurtowych. Szczególną renomę zdobyło ozdobne pieczywo okolicznościowe oraz oryginalne wyroby okazjonalne, produkowane z ciasta solnego. Do produkcji pieczywa stosuje się tradycyjną metodę produkcji opartą o 5-fazową fermentację. Mąka do produkcji chleba pochodzi z Młyna w Reszlu, który również jest członkiem Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Lokalizacja