“Dziczyzna – to jest to!!!” – warsztaty kulinarne dla uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu

Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, w ramach współpracy z Partnerami w realizacji „Programu rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko – mazurskim w latach 2016-2020”, zorganizował warsztaty połączone z prelekcją w zakresie obróbki żywności wysokiej jakości oraz przygotowania potraw na bazie regionalnych surowców dla uczniów szkół gastronomicznych.

Tym razem warsztaty odbyły się w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu. Przetwórstwo, przygotowanie surowca do obróbki, znaczenie jakości surowca w przygotowaniu potraw, sposoby obróbki, sztuka kulinarna…..w odniesieniu do dziczyzny, to tylko niektóre tematy, które zostały zaprezentowane uczniom szkoły gastronomicznej przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Ligawa, myszka, zrazowa dolna, schab, karkówka… – tajniki rozbioru dziczyzny już nikomu nie są obce! Pieczona szynka z dzika szpikowana wędzoną słoniną, sos z koziego sera z czarnuszką, karmuszka, rolada z boczku z sosem śliwkowym z żurawiną, schabowe z dzika marynowane w Porterze z Browar Kormoran, dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami… To tylko niektóre z potraw, które uczniowie przygotowali pod okiem fachowców.

Warsztaty prowadzili doświadczeni zawodowcy: Jarosław Flis, właściciel Zakładu Wędliniarskiego Flis-Pol z Miłomłyna (od roku 2012 członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle) oraz Tomasz Szmitkowski, Restauracja „Cudne Manowce”
z Olsztyna (od roku 2015 członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle).

Warsztaty sfinansowane zostały ze środków Samorządu Województwa.

 

10.12.2019; 01:00

Galeria