„Dziedzictwo Kulinarne Małopolski” z drugą wizytą u członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”

Motto przewodnie wizyty: autentyczność

Mottem przewodnim drugiej już w tym roku wizyty gości z Małopolski na Warmii i Mazurach stało się hasło: „autentyczność”. To, co podkreślali, to fakt, że właściciele firm, zakładów produkujących żywność i restauratorzy, których mieli okazję poznać w trakcie wizyty, są pełni pasji w swoich działaniach i … autentyczni. Tu nie ma miejsca na przekłamania: serwowane potrawy robione są na bazie lokalnych surowców, z wykorzystaniem warzyw czy mięsa od lokalnych rolników i ziół z własnego „przyrestauracyjnego” ogródka. Produkty wytwarzane są w oparciu o lokalne surowce, i co znamienne, produkowane są na bazie przemyślanych, tradycyjnych i rzemieślniczych receptur, czerpią z historii tych ziem i zamieszkującej jej ludności.

Program wizyty

Podczas czerwcowej wizyty – poprzednia miała miejsce pod koniec maja, małopolscy wytwórcy produktów regionalnych i tradycyjnych oraz członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska: gospodarze winnic, serowarzy, producenci wędlin, właściciele tłoczni, właściciele gospodarstw agroturystycznych i edukacyjnych oraz przedstawiciele regionalnych władz samorządowych, odwiedzili wielu członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

Program wizyty był jak zawsze napięty i ciekawy. Goście z Małopolski odwiedzili zatem:

  • Młyn Młynomag w Grodzkim Młynie k. Reszla,
  • Pasiekę Rancho w Kaczej Dolinie w Nowe Wsi Reszelskiej k. Bisztynka,
  • Zakład Produkcji tradycyjnego sękacza „Mark” w Giżycku,
  • Mleczarnię Rzemieślniczą Roguska Struga w Markajmach k. Lidzbarka Warmińskiego,
  • Gospodarstwo Rybackie w Mikołajkach,
  • Zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego „Margot” w Wilkasach.

Ponadto, mieli okazję zasmakować w regionalnych daniach opartych o lokalne surowce w Zajeździe Tusinek w Rozogach, Dworku Dębówko” k. Bartoszyc, w Gościńcu „Ryński Młyn” w Rynie oraz w restauracji na Zamku w Reszlu. W drodze powrotnej odwiedzili zakład produkcji serów na bazie mleka koziego w Kierźlinach k. Barczewa.

Program wizyty opracowany został przez Biuro ds. Żywności w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie we współpracy z organizatorem wizyty po stronie województwa małopolskiego: Instytutem Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz biurem podróży.

Podziękowania dla członków sieci

Samorząd Województwa dziękuje przedsiębiorcom zrzeszonym pod znakiem towarowym „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” za pomoc, współpracę i wspaniałe przyjęcie gości z Małopolski.
Warto zajrzeć na portal sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” www.dziedzictwokulinarne.pl, żeby odnaleźć wspomniane miejsca.

Źródło finansowania

Wizyta przeprowadzona została w ramach realizacji operacji „Przykłady dobrych praktyk w zakresie regionalnego dziedzictwa kulinarnego dla obecnych oraz dla potencjalnych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska w Województwie Warmińsko-Mazurskim”. Był to projekt realizowany przez Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w Obszary Wiejskie.

10.06.2021; 01:21

Galeria