„Dziedzictwo Kulinarne Małopolski” z wizytą u członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”

Motto wizyty

Mottem przewodnim wizyty stało się hasło: „wspierają się nawzajem”. Gościom z Małopolski to właśnie najbardziej rzuciło się w oczy, że w każdym z odwiedzanych miejsc, gospodarze podkreślali swoją przynależność do sieci Dziedzictwa Kulinarnego i wzajemną współpracę w jej ramach. Każdy z nich oferował produkty nie tylko swoje, lecz innych zaprzyjaźnionych członków sieci. Jeśli wędzona ryba, to z piwem z regionalnego Browaru. Jeśli deser w restauracji, to z rzemieślniczymi lodami od sąsiada. Jeśli deska wędlin, to od lokalnego hodowcy. Jak podkreślali goście, są to wartości cenne i godne naśladowania. Co więcej, „Górale” zapowiedzieli rychło – już w czerwcu, wizytę kolejnej grupy.

 

Wizyta studyjna ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w Obszary Wiejskie

W ramach realizacji operacji „Przykłady dobrych praktyk w zakresie regionalnego dziedzictwa kulinarnego dla obecnych oraz dla potencjalnych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska w Województwie Warmińsko-Mazurskim” małopolscy wytwórcy produktów regionalnych i tradycyjnych oraz członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska: gospodarze winnic, producenci wędlin, wytwórcy pierożków, właściciele tłoczni, właściciele gospodarstw agroturystycznych i edukacyjnych oraz przedstawiciele regionalnych władz samorządowych odwiedzili członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Był to projekt realizowany przez Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w Obszary Wiejskie.

Ciekawy program wizyty

Wizyta trwała od 16 do 19 maja br. W jej trakcie “Górale” mieli okazję nabyć wiedzę oraz porównać swoje doświadczenia z przedstawicielami sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Program wizyty opracowany został przez Biuro ds. Żywności w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie we współpracy z organizatorem wizyty po stronie województwa małopolskiego: Instytutem Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Biurem Podróży ATTIS travel & training S.C. Trzeba przyznać, że był bardzo bogaty. Goście z Małopolski odwiedzili zatem:

  • Młyn Młynomag w Grodzkim Młynie k. Reszla,
  • Pasiekę PUCER będącą jednocześnie ekozagrodą edukacyjną w Pastwiskach k. Barcian,
  • Browar Kormoran w Olsztynie,
  • Mleczarnię Rzemieślniczą Roguska Struga k. Lidzbarka Warmińskiego,
  • Tradycyjną Wędzarnię Ryb w Kabornie k. Purdy,
  • Gospodarstwo Rybackie Koszelewy Państwa Ossowskich.

Ponadto, mieli okazję zasmakować w regionalnych daniach opartych o lokalne surowce w „Siedlisku na półwyspie” w Wierzbie k. Rucianego-Nidy, w restauracji Malta Cafe w Olsztynie, w restauracji w Pałacu Galiny, w restauracji na Zamku w Reszlu oraz Nidzicy. W Olsztynie degustowali lody Kroczek. Na koniec zwiedzili Pałac Mortęgi w Mortęgach k. Lubawy.

Podziękowania

Samorząd Województwa dziękuje przedsiębiorcom zrzeszonym pod znakiem towarowym „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” za pomoc, współpracę i wspaniałe przyjęcie gości z Małopolski.

Zajrzyjcie głębiej w portal sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” www.dziedzictwokulinarne.pl, żeby odnaleźć wspomniane miejsca.

25.05.2021; 09:55

Galeria