Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle reprezentowane na Dożynkach Wojewódzkich w Olsztynku

Warmińsko-Mazurskie Dożynki Wojewódzkie odbyły się w niedzielę 19 września br., na terenie Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku.

Uroczystość dożynkowa była symbolicznym podziękowaniem za zbiory i prośbą o urodzaj w przyszłych latach. Stanowiła także wspaniałą okazję do wspólnego spotkania się rolników z całego województwa. Dożynki były także okazją, aby podziękować rolnikom za całoroczną, mozolną i bardzo trudną pracę, którą wykonują każdego dnia.

Swoistą formą podziękowania dla zaproszonych gości był upominek od Samorządu województwa warmińsko-mazurskiego w postaci chleba żytniego na zakwasie wypieczonego specjalnie na tę okazję przez Piekarnię Cukiernię Szabelski z Piecek, członka sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” od trzynastu lat.

Samorząd Województwa zaprosił także wszystkich uczestników Dożynek na pokaz kulinarny i degustację gulaszu z podrobów z gęsi. Pokaz wykonała firma „Krys-Stan” z Olsztyna, członek sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” od piętnastu lat.

Goście Dożynek mogli zakupić i skosztować regionalnych specjałów żywnościowych, w tym pochodzących od członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Stoiska te wyróżniały się oznakowaniem logo sieci Dziedzictwa Kulinarnego – charakterystyczną czapą kucharza na niebieskim tle.

Ważnym punktem programu było rozstrzygnięcie konkursu na „Najładniejsze stoisko dożynkowe Kół Gospodyń Wiejskich 2021”. W ramach tego konkursu Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego przewidział wyróżnienie za najlepszą, najsmaczniejszą potrawę regionalną, tradycyjną. Wyróżnienie w tej rywalizacji powędrowało do Stradun z gminy Ełk.

Szczególnie dumni jesteśmy z faktu, iż przyjęty w bieżącym roku (2021) członek sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” otrzymał krajową odznakę „Zasłużony dla rolnictwa” nadawaną przez  Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na wniosek Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Mowa tu o Panu Zbigniewie Piekarskim, właścicielu Farmy Warmińskiej, gospodarstwa ekologicznego prowadzącego ekologiczną uprawę roślin (dynie, ogórki, patisony, buraki, i in.) oraz przetwarzającego w ramach rolniczego handlu detalicznego mięso ze świń własnego chowu rasy mangalica na pyszne wędzonki, kiełbasy, boczek, itd. Trzeba dodać, że w sierpniu tego roku, Pan Zbigniew i Małgorzata Piekarscy startowali po raz pierwszy w regionalnej edycji ogólnopolskiego konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zdobyli wyróżnienie w kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego za „Bekon pruski”.

20.09.2021; 03:27

Galeria