Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food” w Łodzi, 12 – 14.10.2018

Żywność tradycyjna z województwa warmińsko-mazurskiego po raz kolejny zaprezentuje się na XI edycji Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food”, które odbędą się w dniach 12 – 14 października w Łodzi.

Swoje wyroby przedstawią członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”:

  • Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski” z Gnatowa k. Kętrzyna, wytwórca miodu lipowego i miodu wielokwiatowego z Barcji wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa
  • Gospodarstwo Rolne „Nad Arem” z Kierźlin – wytwórca przetworów z mleka koziego
  • Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska – Piekarnia z Dźwierzut
  • Firma „Mark” Łukasz Kiezik, z Gajewa k. Giżycka, producent słodyczy i musli bio oraz tradycyjnego sękacza mazurskiego wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa
  • Zielarnia Warmińska z Olsztyna, dystrybutor i producent tradycyjnych herbat i ziół

Dla wystawców organizowana jest kolejna edycja prestiżowego Konkursu o Złoty Medal NATURA FOOD 2018, którego celem jest wyłonienie i promocja najlepszych produktów ekologicznych, naturalnych i tradycyjnych prezentowanych podczas Targów.

Dwa lata temu Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela dla najlepszego produktu polskiego prezentowanego podczas targów w kategorii produkty tradycyjne otrzymała Gminna Spółdzielnia “Samopomoc Chłopska” Piekarnia w Dźwierzutach za Chleb żytni staropolski z pestkami dyni. W tym roku Spółdzielnia zgłosiła do konkursu Chleb żytnio-orkiszowy z kminkiem. W tej kategorii „Produkty tradycyjne” zgłoszono 10 produktów. Łącznie w Konkursie zgłoszono 72 produkty. Wyniki tegorocznego Konkursu ogłoszone zostaną już pierwszego Dnia Targów, 12 października.

Targi odbywają się w Hali Expo w Łodzi, Aleja Politechniki 4. Wszystkich chętnych do odwiedzenia Targów zapraszamy na stoisko Województwa Warmińsko-Mazurskiego nr 164.

Więcej o Targach

04.10.2018; 08:00

Galeria