Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle – decyzja Zarządu Województwa 02.06.2020

Decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 2 czerwca 2020 r. pięć nowych podmiotów uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“. Wśród nowych członków znalazła się jedna restauracja, gospodarstwo rolne – agroturystyka, producenci żywności: nabiału, wędlin, miodów pitnych.

Obecnie do sieci należy 133 członków.

Poniżej znajdą Państwo krótkie informacje na temat poszczególnych obiektów.

Mleczarnia Rzemieślnicza “Roguska Struga”, Redy Osada 15, 11-100 Lidzbark Warmiński
tel. 89 767 43 92, roguska@agrovis.eu, www.roguskastruga.pl

Siedziba Mleczarni mieści się w miejscowości Redy nieopodal Lidzbarka Warmińskiego. Pod marką „Roguska Struga” produkowane są tradycyjne wyroby mleczarskie takie jak twaróg tradycyjny, sery dojrzewające, serki kwasowo-podpuszczkowe, śmietanka tradycyjna, śmietana tradycyjna, masło tradycyjne, maślanka tradycyjna, jogurt naturalny. Do produkcji przeznaczane jest mleko od lokalnych zaprzyjaźnionych gospodarstw z niewielkich stad krów żywionych tradycyjnie z dużym udziałem wypasu pastwiskowego oraz siana w żywieniu zimowym. Mleko dostarczane do mleczarni jest przetwarzane bezpośrednio po udoju (nie jest chłodzone).
Produkcja wyrobów oparta jest na tradycyjnych mleczarskich recepturach, które były stosowane w małych warmińskich mleczarniach, co przy dużym nakładzie pracy ręcznej niezbędnej przy produkcji wyrobów tradycyjnych gwarantuje osiągnięcie niepowtarzalnego smaku i aromatu.
W obecnej chwili firma prowadzi dwa sklepy firmowe, jeden w siedzibie firmy „Agrovis” w Markajmach, drugi w Hali Targowej na Placu Dominikańskim w Gdańsku. Produkty sprzedawane są też na Gdańskim Bazarze Natury oraz na targowisku w Dywitach. Wyroby dostarczane są również do wybranych sklepów detalicznych na terenie Trójmiasta i województwa warmińsko–mazurskiego.

Zajazd Wiejski, Szczechy Wielkie 15, 12-200 Pisz, tel. (+48) 87 423 38 82, tel. 0048 507 501 625, info@zajazdwiejski.pl, pph.polbet@gmail.com, www.zajazdwiejski.pl

Zajazd Wiejski prowadzony jest od 1999 r. Został założony wspólnie przez małżeństwo Państwa Mieczkowskich, gdzie główną rolę odegrała i wciąż odgrywa właścicielka, która jest pasjonatką kuchni. Korzystając z dobrodziejstw panujących w tych terenach, kulinaria restauracji w początkowej mierze oparte były głównie na mazurskich rybach. Dziś, kuchnia została poszerzona o wiele innych polskich i słowiańskich dań.
Właścicielka dobierając dania kieruje się tradycją, dobrym smakiem, świeżością i sytością jadła. W dobie szybkich potraw i gotowego jedzenia, właścicielka zabiega o jakość i naturalność posiłków. Prowadzona jest tutaj domowa, regionalna kuchnia.
Zajazd Wiejski pod względem architektonicznym i wystroju wnętrz, został stworzony na staromazurski styl.
Zajazd Wiejski charakteryzuje się przede wszystkim kuchnią regionalną w skład, której wchodzą między innymi: kartacze, ryby mazurskie – kupowane są od lokalnych dostawców prosto z tutejszych jezior. Są to między innymi ryby takie jak sandacz, okoń, węgorz, lin, sum, szczupak, jesiotr, sielawa, pstrąg, płoć, karaś. Stanowią one podstawę menu; kapuśniak mazurski – w swoim składzie zawiera kaszę wiejską jęczmienną mazurską, i jest on gotowany na swojskiej kapuście kiszonej w Zajeździe; zupa grzybowa – przygotowywana na podstawie lokalnych grzybów, zbieranych przez tutejszych grzybiarzy. Zupa ta jest dostępna całorocznie, ponieważ grzyby są suszone na miejscu własnej suszarni, piersi z kaczki w sosie żurawinowo-śliwkowym z mięsa kaczek wiejskiego chowu.

Gospodarstwo rolne Monika Płecha, Huta Wielka 10, 14-230 Zalewo, Tel.0048 506 680 181, biuro@moniowka.mazury.pl, https://moniowka.mazury.pl

Gospodarstwo położone jest w Parku Krajobrazowym Pojezierza Iławskiego. Jest to piękna okolica Jezioraka – najdłuższego jeziora w Polsce, oddalonego od domu właścicielki około 2 km. Piękne, stare drogi Prus Wschodnich z alejami lipowymi są idealne do pieszych wędrówek i wycieczek rowerowych. Dom właścicielki to kameralne miejsce gdzie można odpocząć blisko natury nieskażonej jeszcze przez cywilizację, wśród lasów i łąk. Główną działalnością jest prowadzenie ekologicznego gospodarstwa. Hodowane jest tu bydło mięsne rasy simental, owce kameruńskie oraz kozy. Zwierzęta cały rok mają dostęp do wolnego wybiegu. Karmione są sianem z własnych łąk, na których nie są używane sztuczne nawozy. Jest to certyfikowane ekologiczne gospodarstwo. Mięsa z hodowli stanowią bazę w kuchni. Wołowina jest sezonowana tak, aby osiągała właściwe walory kulinarne. Podstawą dobrej jakości mięsa jest żywienie zwierząt, bezstresowa hodowla i utrzymanie ich dobrostanu oraz bezstresowy ubój. Rolniczy Handel Detaliczny obejmuje sprzedaż mięsa wołowego, jagnięcego i koziego oraz gotowych posiłków przygotowanych z produktów pochodzących z gospodarstwa. Zgodnie z ideologią właścicielki „z pastwiska na talerz” właścicielka chce, aby goście i klienci mogli zakupić produkty bezpośrednio w gospodarstwie.

Rolniczy Handel Detaliczny SwojskaBaba.pl, ul. Narutowicza 27, 13-300 Nowe Miasto Lubawskie, Tel. 509-107-963, jaroslawmaczkowski@gmail.com
https://www.facebook.com/swojskababa/

SwojskaBaba.pl to rodzinna branża w której główną rolę w kuchni pełni „Mama”, która do gotowania podchodzi z miłością i pasją. „Tata” to prawdziwy obieżyświat, który dba o to, by towar odpowiednio zareklamować, sprzedać i zachęcić do ponownej degustacji. Produkty jakie powstają w SwojskiejBabie.pl to prawdziwe, swojskie potrawy, które oferowane są na jarmarkach, festynach i bezpośrednio w gospodarstwie. Gospodarstwo jest pełne życia, miłości i zwierząt. Hodowane są tu króliki, kury, kaczki, gęsi, perlice, dzięki którym właściciele mają swoje, domowe jajka i mięso. Dodatkowo z przydomowego ogrodu pochodzą warzywa, zboże i owoce.

Wytwórnia Miodów Pitnych w Nidzicy, „Almes” Sp. z o.o., ul. Ratuszowa 2, 13-100 Nidzica, biuro@miodynidzica.pl, miodypitne@wp.pl, tel. 89 5195850, http://miodynidzica.pl

„Miodosytnia Miody Nidzica” mieści się w starym zabytkowym budynku z 1868 roku, który znajduje się u podnóża zamku krzyżackiego. W 1992 roku decyzją Wojewódzkiego konserwatora zabytków budynek wytwórni miodów pitnych został wpisany do rejestru zabytków jako ciekawy przykład XIX – wiecznego budownictwa przemysłowego. Produkowane są tu miody pitne od ponad 50 lat. Wytwarzane są wyłącznie z surowców naturalnych według starych receptur na bazie miodów pszczelich pochodzących z pasiek z jednego z najczystszych rejonów jakim są Warmia i Mazury. Miody charakteryzują się delikatnym aksamitnym smakiem, wytworzone są przez naturalną fermentację miodu z wodą z dodatkiem szlachetnych szczepów drożdży, leżakowane wiele lat w dębowych beczkach, naturalnie klarowane. Miody nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury (miody niesycone), a dzięki temu zachowują wszelkie wartości użytych do ich produkcji miodów pszczelich. Mają unikalny smak i wysoką wartość odżywczą z uwagi na wysoką zawartość naturalnego miodu lipowego, gryczanego, wielokwiatowego oraz innych. Długi okres leżakowania wpływa na zharmonizowanie smaku i zapachu miodów pitnych.

03.06.2020; 02:57

Galeria