Nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle – decyzja Zarządu Województwa

Decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 17 grudnia 2019 r. trzy nowe podmioty uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“.

Wśród nowych członków znalazły się dwie pasieki i jedna restauracja.

  • Pasieka Miody Wigor, Rogity k. Braniewa;
  • Pasieka Pszczele Włości, Stare Kawkowo k. Jonkowa;
  • „Karczma Berta”, Święta Lipka k. Reszla.

Obecnie do sieci należy 139 członków.

Warmia Mazury Powiśle należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2005 roku. Od tego czasu prężnie się rozwija i w chwili obecnej jest jedną z sieci w Europie i w Polsce, która liczy najwięcej członków.

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Służy spełnianiu życzeń konsumentów, zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności i restauracjami, a także wymianie wiedzy i doświadczeń pomiędzy regionami członkowskimi. Ważnym elementem rozwoju gospodarczego regionu jest również promowanie żywności, do produkcji której wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe.

Pasieka Miody Wigor, Rogity k. Braniewa

Gospodarstwo pasieczne Miody Wigor znajduje się w miejscowości Rogity w powiecie braniewskim w województwie warmińsko-mazurskim zwanym Zielonymi Płucami Polski. Duże obszary leśne, duże powierzchnie upraw oraz brak jakiegokolwiek przemysłu pozwalają pozyskiwać miody nieskażone, o bardzo wysokim stopniu czystości. Pasieka zajmuje się pozyskiwaniem produktów takich jak miód, pyłek kwiatowy, propolis, pierzga oraz wosk pszczeli. Rodzinna tradycja pszczelarska sięga 1905 roku. Nabyta od tego czasu wiedza oraz doświadczenie przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zamiłowanie i pasja do pszczół pozwala na pozyskiwanie miodów najwyższej jakości.

Pasieka Pszczele Włości, Stare Kawkowo k. Jonkowa

Pasieka Pszczele Włości oferuje miody z terenów Warmii, a pozyskiwaniem miodu zajmuje się od 2010 r. Pasieka mieści się 30 km od Olsztyna, w malowniczej miejscowości Stare Kawkowo, z dala od miasta, z alejami lipowymi i okalającymi je lasami. Czyste powietrze oraz walory krajobrazowo-przyrodnicze to atuty, dzięki którym pszczoły produkują znakomity miód. Pasieka posiada 80 rodzin pszczelich. Oferowany miód to: lipowy, wielokwiatowy, ze spadzi liściastej, rzepakowy, gryczany, faceliowy. Warunki, w których pozyskiwany i rozlewany jest miód, to nowy budynek pasieczny, wyposażony w nowoczesne urządzenia z blachy nierdzewnej takie jak miodarki, sita, dozowniki, odstojniki, spełniający wszelkie warunki higieniczno-sanitarne.

„Karczma Berta”, Święta Lipka k. Reszla

Karczma Berta mieści się w dwustuletniej chacie położonej na terenie Świętej Lipki, w której odnajdziemy spokój i najemy się do syta. Codziennie od rana przygotowywane są tutaj posiłki przez samych Gospodarzy. Podawane pierogi z wołowiną mają niepowtarzalny smak, a rosół z pielmieni zawsze jest dobrze przyprawiony. Karczma położona jest na uboczu, co daje spokój, a mimo tego blisko jest do Sanktuarium. Karczmę stworzyła rodzina Kaczorowskich z miłości do historii i dobrego jedzenia: Wojtek to szef kuchni, który wymyślił przepisy na farsze do pierogów, pielmieni i stworzył jeden z najlepszych rosołów w Polsce, a żona Karolina zajmuje się dekoracją stołów, sal, doglądaniem gości oraz pieczeniem ciast. Są jeszcze rodzice: właściciel Waldemar  – miłośnik historii i Świętej Lipki oraz Wiesława, od której przepisów wszystko się zaczęło. Karczma Berta to rodzinne dzieło tworzone z sercem.

30.12.2019; 01:06

Galeria