Nowi członkowie Sieci “Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle” – decyzja Zarządu Województwa

Pasieka Leśny Dwór

Decyzja Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego w sprawie nowych podmiotów w sieci “Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”

Decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 15 lutego 2021 r. dwa nowe podmioty uzyskały członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“.

Nowi członkowie to:

Decyzja Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego w sprawie przedłużenia członkostwa podmiotom w sieci “Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”

Zarząd Województwa podjął jednocześnie decyzję o przyznaniu 133 pomiotom prawa do dalszego korzystania ze znaku towarowego „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ w roku 2021.

Obecnie do sieci należy 135 członków.

Informacje na temat nowych członków sieci “Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”

Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór, Jacek Pieńkos – właściciel , 12-100 Szczytno, Leśny Dwór 8 A, tel.: +48 89 624 37 77, www.miod.com.pl, e-mail: lesny.dwor@miod.com.pl

Oznaczone znakiem firmowym „Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór” miody są obecne  na rynku od 1990 roku. Początkowo oferowano miód wyłącznie z własnych pasiek, których potencjał pozwalał na rozpoczęcie budowania rozpoznawalnej marki miodów. Po kilku latach, w 1994 roku, Pasieka stała się przedsiębiorstwem, które systematycznie rozszerzało listę współpracujących z nią pszczelarzy z terenu Warmii i Mazur. Jest to współpraca z wieloletnią historią, oparta na wzajemnym zaufaniu. Wśród dostawców są również członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Potencjał środowiska bogatego w nektarujące rośliny w połączeniu z kwalifikacjami pszczelarzy z regionu sprawił, że produkty Pasieki zyskały wiernych konsumentów oczekujących naturalnego miodu. Charakterystyczne dla Warmii i Mazur miody posiadają wybitne cechy smakowe wynikające z czystości i bioróżnorodności. Doceniając ich potencjał Pasieka skupiła się na zorganizowaniu przedsiębiorstwa jako łącznika pomiędzy pszczelarzami a konsumentami. Zasady budowania stałych relacji oparte zostały na ciągłym podnoszeniu kwalifikacji zarówno pszczelarzy jak zaplecza produkcyjnego w rozlewni miodu. Właściciel Pasieki uznał, że konieczne jest nieustanne podnoszenie standardów związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa i jakości. Rozpoznawalność marki Pasieki posługującej się charakterystycznym znakiem graficznym jest wzmocniona wyrafinowanym sposobem zdobienia. Właściciel uważa, że przez staranne i niebanalne w swojej formie zabezpieczenie produktu jakim jest naturalne surowe płótno oraz pieczęć odciśnięta w laku potwierdza,  że zawartość słoja to najszlachetniejszy pokarm.

Film, który zdradza trochę więcej na temat Gospodarstwa: https://youtu.be/9iVhCeGoM_4

Wędzonki Warmińskie ul. Juliusza Słowackiego 16, 11-100 Lidzbark Warmiński, tel.: 609 557 011, www.facebook.com/anna.piotrowicz.906 e-mail: mariandzik6@gmail.com

Produkty firmy są ściśle związane z regionem Warmii i Mazur, ponieważ wytwarzane są w rodzinnym zakładzie na Warmii, z mięsa wieprzowego pochodzącego z ubojni, która skupuje i prowadzi ubój trzody chlewnej z hodowli zlokalizowanych w obrębie województwa warmińsko-mazurskiego. Wszystkie produkty wytwarzane są wyłącznie z mięsa i podrobów kupionych w w/w zakładzie. Dostarczone elementy tusz wieprzowych po wystudzeniu są dostarczane do firmy przez producenta mięsa samochodem z chłodnią. Następnie są ręcznie formowane i peklowane. Solanki robione są na bazie peklosoli z dodatkiem naparu ziołowego sporządzonego wyłącznie na bazie naturalnych składników. Do kiełbas również dodawane są tylko naturalne przyprawy. Nie stosuje się gotowych mieszanek przyprawowych. Zestaw przypraw jest komponowany i mielony bezpośrednio przed dodaniem. Tworząc produkty właściciele bazują głównie na przepisach zaczerpniętych z książki kucharskiej z 1950r. Niektóre z przepisów są modyfikowane zgodnie z własnym wyczuciem smaku oraz doświadczeniem, ponieważ właściciele amatorsko zajmują się tematem wędzenia już od około 2000r.

Półprodukty są konfekcjonowane i:

  1. Wędliny oraz kiełbasy są wędzone w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem olchowym, dębowym i pochodzącym z drzew owocowych
  2. Pasztety i pieczenie są pieczone w piekarniku elektrycznym
  3. Niektóre wędliny po uwędzeniu (golonka i baleron), salcesony, kaszanka oraz pasztetowa we flaku są parzone w aromatycznej solance stworzonej na bazie soli warzonej i naturalnych ziół.

Po wytworzeniu, produkty końcowe są umieszczane w chłodni, a po wystudzeniu trafiają do sklepu i tam sprzedawane, bezpośrednio klientom. Cały proces jest przeprowadzony w jednym budynku.

Właściciele nadmieniają, że w przyszłości planują również wytwarzać żywność z dziczyzny.

16.02.2021; 09:16

Galeria