O regionie

Województwo warmińsko-mazurskie – czwarte co do powierzchni w Polsce – leży w północno-wschodniej Mazur i Powiśla i zajmuje ponad 24 tys. km². Podzielone jest na 19 powiatów ziemskich, skupiających łącznie 116 gmin, oraz 2 powiaty grodzkie. Liczba ludności przekracza 1,4 mln osób. Średnia gęstość zaludnienia (59 osób na km²) należy do najniższych w kraju. Stolicą województwa jest liczący ok. 170 tysięcy mieszkańców Olsztyn. Innymi ważnymi ośrodkami miejskimi są też Elbląg i Ełk – miasta o znaczeniu subregionalnym. Województwo Warmińsko-Mazurskie obejmuje swoim zasięgiem – poza Warmią i Mazurami – część Żuław i Powiśla, a nawet jedną gminę kurpiowską (gmina Rozogi), i posiada bardzo urozmaiconą rzeźbę terenu. Przeważają ciągi wzgórz morenowych, jednak można też spotkać krajobrazy równinne. Powszechnie używana nazwa – „kraina tysiąca jezior” – jest wydry, bobry, łosie, żubry oraz liczne gatunki ptactwa. W przyrodzie Warmii sprawiają, że w regionie posiadającym tak znakomite warunki krajobrazowe i przyrodnicze, intensywnie rozwijają się turystyka oraz agroturystyka. Województwo warmińsko-mazurskie odwiedzanych przez turystów. Odpoczynek na Warmii i Mazurach to ucieczka od codziennego pośpiechu i stresu. Region posiada doskonałe warunki do uprawiania turystyki aktywnej, szczególnie rowerowej i wodnej. Od lat znajduje się w czołówce pod względem liczby odwiedzających go turystów. Największe centra żeglarskie to Mikołajki, Giżycko, Ruciane-Nida, Węgorzewo.

Równie atrakcyjne są pojezierza Mrągowskie i Iławskie, na których w ostatnich latach powstała sieć ośrodków wodniackich. Często jeziora okalają szlaki rowerowe. Na Warmii i Mazurach dobrze rozwija się także turystyka zimowa. Miłośnicy „białego szaleństwa” mogą szusować po sztucznie naśnieżanych stokach w wielu miejscach regionu. Świadectwem dawnych lat są licznie zachowane zabytkowe budowle – gotyckie kościoły i zamki oraz miejskie założenia architektoniczne i parki. Unikatem na skalę światową jest zbudowany w XIX wieku Kanał Ostródzko-Elbląski. Jego pięć pochylni statki pokonują na szynach „po trawie” dzięki zabytkowym, czynnym do Dzisiejsze Warmia, o kuchniach i tradycjach kulinarnych wszystkich kultur, dzisiejszy obraz tego regionu. Dlatego specyfi kę Warmia Mazury Powiśle części kraju, obejmuje obszar historycznych krain Warmii –„jezior”–niezbyt ścisła, bowiem w rzeczywistości jezior jest ponad 3 tysiące, z czego ok. 1800 ma powierzchnię powyżej 1 hektara. Do największych zaliczane są: Śniardwy, Mamry, Jeziorak, Niegocin i Nidzkie. Tworzą one wyraźne skupiska, ciągnące się od zachodu na wschód regionu – są to pojezierza Iławskie, Olsztyńskie, Mrągowskie, Kraina Wielkich Jezior Mazurskich i Pojezierze Ełckie. Wiele jezior, spiętych rzekami i kanałami, tworzy wielokilometrowe szlaki wodne. Drugim charakterystycznym aspektem kojarzącym się z regionem są lasy. Lasy pokrywają blisko 30% powierzchni województwa.

Największe kompleksy to Puszcza Piska i Puszcza Borecka. Wewnątrz nich żyje wiele gatunków zwierząt, m.in. jelenie, sarny, dziki, wilki, borsuki, W przyrodzie Warmii i Mazur występują też gatunki gdzie indziej ginące lub zanikające. Dla ich ochrony utworzono 8 parków krajobrazowych, a także ponad sto rezerwatów przyrody. Największe kompleksy leśne to Puszcza Piska i Borecka. Te uwarunkowania od lat znajduje się w czołówce regionów najliczniej dziś urządzeniom hydrotechnicznym. Rzesze turystów przyciągają Pola Grunwaldzkie, na których w 1410 r. sprzymierzone wojska polsko-litewskie rozbiły potęgę krzyżacką. W kolejne rocznice tego wydarzenia odbywają się tu pokazy przybliżające ducha tamtych lat i rycerską kulturę. Dużym zainteresowaniem cieszą się ruiny dawnej kwatery Hitlera w Gierłoży k. Kętrzyna, a także Muzeum Budownictwa Ludowego w Olsztynku. Dzisiejsza Warmia, Mazury i Powiśle to swoisty produkt setek lat burzliwej historii tych ziem. Wielokulturowość, wielonarodowość znalazły swoje odbicie również w bogatej i różnorodnej tradycji kulinarnej. Kiedy zatem mówimy o kulinarnej tradycji Warmii Mazur i Powiśla, mówimy jednocześnie które tworzą region ten jest tak niepowtarzalny, unikalny. Dziedzictwo kulinarne to ważny element dziedzictwa kulturowego. Odgrywa ono ogromną rolę w promocji każdego regionu, właśnie ze względu na różnorodność i na specyfikę typowych dla każdego regionu produktów żywnościowych i potraw. Kiedy dodamy do tego także tradycyjną oprawę spożywania posiłków i obchodzenia świąt, budujemy niepowtarzalny klimat, który w różne regiony świata przyciąga rzesze turystów.

Nasi członkowie

zobacz więcej...

Stawiguda

“Mazurskie Miody”

zobacz więcej...

Reszel

“Młynomag” Myszkowska, Rezanko Sp.J.

zobacz więcej...

Dywity

“Smaki Gabi Gastronomia”

zobacz więcej...

Wydminy

„Eko-Piekarnia” Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Iława

„Gęsia Chata”

zobacz więcej...

Olsztyn

„Kroczek” Pracownia Cukiernicza

zobacz więcej...

Nowe Miasto Lubawskie

„Masarnia z tradycją Dreszler”

zobacz więcej...

Orzysz

„Qraś” Wędliny, Catering

zobacz więcej...

Ruciane-Nida

„Siedlisko na półwyspie”

zobacz więcej...

Banie Mazurskie

Bar „Młyn”

zobacz więcej...

Jedwabno

Bar Restauracyjny Karczma „Jagienka”

zobacz więcej...

Szczytno

Berry Lyndon Anna Chodkiewicz

zobacz więcej...

Olsztyn

Browar Kormoran Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ostróda

Dom Restauracyjny „U Wokulskiego”

zobacz więcej...

Biała Piska

Dwór Kaliszki

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne „Eko-Eden”

zobacz więcej...

Giżycko

Firma „Mark”

zobacz więcej...

Olsztyn

Firma Gastronomiczna „Krys-Stan“

zobacz więcej...

Ostróda

Fitness Natura Polska

zobacz więcej...

Gołdap

Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy

zobacz więcej...

Ryn

Gościniec „Ryński Młyn”

zobacz więcej...

Miłki

Gospoda „Pod Czarnym Łabędziem”

zobacz więcej...

Wilkasy

Gospodarstwo Agroturystyczne „AGROMARGOT”

zobacz więcej...

Młynary

Gospodarstwo Agroturystyczne i Ekofarma „Vitalis”

zobacz więcej...

Kętrzyn

Gospodarstwo pasieczne „Bartnik Mazurski”, Robert Pucer

zobacz więcej...

Braniewo

Gospodarstwo Pasieczne „Miody Wileńskich”

zobacz więcej...

Olecko

Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka Jurewicz”

zobacz więcej...

Łąkorz

Gospodarstwo Pasieczne Jabłońscy

zobacz więcej...

Pasłęk

Gospodarstwo Rolne „Bio Partners Snails Garden”

zobacz więcej...

Budry

Gospodarstwo Rolne „Ciche Wody”

zobacz więcej...

Barczewo

Gospodarstwo Rolne „Nad Arem”

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Gospodarstwo Rolne „Zielona Dolina”,

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Gospodarstwo Rolne Elżbieta i Andrzej Symonowicz

zobacz więcej...

Mikołajki

Gospodarstwo Rybackie „Mikołajki” Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Płośnica

Gospodarstwo Rybackie Koszelewy, Jan Ossowski

zobacz więcej...

Ostróda

Gospodarstwo Rybackie Ostróda Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ełk

Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. w Ełku

zobacz więcej...

Olsztynek

Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ełk

Hotel „Rydzewski”

zobacz więcej...

Mikołajki

Hotel Amax s.c.

zobacz więcej...

Pisz

Jabłoń Lake Resort Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Ostróda

Kalinówka – Wzgórza Dylewskie

zobacz więcej...

Lubawa

Karczma „Nad Sandelą”

zobacz więcej...

Olsztyn

Kawiarnia – Restauracja „Staromiejska”

zobacz więcej...

Grodziczno

Młyn Produkcyjno – Handlowy „Młyn w Rynku”

zobacz więcej...

Olecko

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku

zobacz więcej...

Bartoszyce

Pałac i Folwark „Galiny”

zobacz więcej...

Uzdowo

Pałac Myślęta

zobacz więcej...

Korsze

Pasieka „Mały Miś”

zobacz więcej...

Barciany

Pasieka „Pucer”

zobacz więcej...

Banie Mazurskie

Pasieka Dziadka Ignacego

zobacz więcej...

Dzierzgoń

Pasieka Rodzinna Kaweckich

zobacz więcej...

Olsztyn

Pasieka Wędrowna Jan i Remigiusz Pleszkun

zobacz więcej...

Piecki

Piekarnia-Cukiernia Marek Szabelski

zobacz więcej...

Łąkorz

Producent rolny Jan Ostrowski

zobacz więcej...

Olsztynek

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Magdalenka”

zobacz więcej...

Ełk

Przetwórstwo i Wędzenie Ryb, Małgorzata Dzierżyńska

zobacz więcej...

Giżycko

Przystań Wilkasy Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Olsztyn

Restauracja „Cudne Manowce”

zobacz więcej...

Giżycko

Restauracja „Łabędzi Ostrów”

zobacz więcej...

Górowo Iławeckie

Restauracja „Natangia”

zobacz więcej...

Ostróda

Restauracja „Romantyczna” w Hotelu SPA Dr Irena Eris

zobacz więcej...

Rydzewo

Restauracja „Spichlerz”

zobacz więcej...

Olsztynek

Restauracja „Z zielonym piecem”

zobacz więcej...

Reszel

Restauracja „Zamek Reszel Kreativ Hotel” Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Szczytno

Restauracja Mazuriana

zobacz więcej...

Olsztyn

Restauracja Olsztyńska, Hotel Dyplomat

zobacz więcej...

Elbląg

Sklep „SmakEKO”

zobacz więcej...

Olsztyn

Sklep „Zielarnia Warmińska”

zobacz więcej...

Lidzbark Welski

Spółdzielnia Mleczarska

zobacz więcej...

Purda

Tradycyjna Wędzarnia Warmińska

zobacz więcej...

Olsztynek

Wytwórnia Octu i Musztardy „OCTIM” Sp. z o.o.

zobacz więcej...

Gołdap

Zajazd „Piękna Góra Rudziewicz”

zobacz więcej...

Rozogi

Zajazd „Tusinek”

zobacz więcej...

Małdyty

Zakład Masarski Zbigniew Rolka

zobacz więcej...

Dobre Miasto

Zakład Piekarniczy „Złoty Róg”

zobacz więcej...

Reszel

Zakład Piekarski Trzczak

zobacz więcej...

Świątki

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Gołogóra”

zobacz więcej...

Pasłęk

Zakład Przetwórstwa Ślimaków – P.P.H.U. Eko Snails Garden

zobacz więcej...

Miłomłyn

Zakład Wędliniarski „Flis-Pol”

Zobacz więcej...