Program rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016-2020
Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego uchwałą z dnia 24 maja 2016 roku przyjął do realizacji “Program rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016-2020”.
Program przedstawia kierunki działań i pomysły samorządu województwa warmińsko-mazurskiego na rozwój jednej z inteligentnych specjalizacji regionu – produkcji żywności wysokiej jakości.
Specjalizacja opiera się na przemyśle rolno-spożywczym, dynamicznym rozwoju rolnictwa lokalnego oraz tradycyjnym przetwórstwie żywności, opartym o regionalne surowce i krótkie łańcuchy sprzedaży. Odpowiada ona na potrzeby konsumentów związane z promowaniem zdrowego stylu życia. Program skierowany jest do mieszkańców województwa, samorządów lokalnych, instytucji naukowo-badawczych, szkół, organizacji pozarządowych, izb gospodarczych i rolniczych, przedsiębiorców, rolników, inspekcji działających w tym sektorze.
Niektóre z działań to przedsięwzięcia dotyczące edukacji konsumentów oraz pracowników segmentu HoReCa w zakresie żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości, rozpoznawalności żywności ekologicznej oraz zdrowego stylu życia, promocja takiej żywności poprzez np. udział w targach. Przewiduje się organizację regionalnych i lokalnych festiwali, festynów, kiermaszów żywnościowych i kulinarnych oraz wsparcie i pomoc w rozwoju przedsiębiorstw rzemieślniczych branży gastronomicznej.
Prowadzone będą również szkolenia o zróżnicowanym charakterze nt. zdrowego odżywiania, badania naukowe, w tym testy konsumenckie w zakresie zdrowego stylu życia. Planowana jest promocja żywności regionalnej, tradycyjnej i naturalnej w oparciu o lokalne rolnictwo, poprzez m. in. prowadzenie szkoleń, warsztatów kulinarnych, projektowanie narzędzi i gier edukacyjnych, tworzenie przewodników kulinarnych, organizację konferencji, warsztatów, spotkań.
Podstawę programu stanowi strategia rozwoju województwa, a finansowany będzie m.in. z Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020 i Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 i innych funduszy dostępnych w tym zakresie.
W bieżącym roku przygotowywane jest sprawozdanie z realizacji Programu.
18.10.2018; 09:34
Aktualności
Nowy Rok 2021
23.12.2020; 11:37
Marcepan królewiecki na Liście Produktów Tradycyjnych !
Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest niemal 2000 produktów tradycyjnych.
10.12.2020; 10:21
Apel Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – wybierajmy lokalną żywność
Szanowni Państwo,
Zaczął się okres świątecznych przygotowań, robienia zakupów, kupowania prezentów. Mimo, że tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą wyglądały inaczej niż miało to miejsce do tej pory,
08.12.2020; 01:41