Makaron ze szpinakiem i kozim serem krótkodojrzewającym
Lista składników
♦ miska liści szpinaku, około 250g ♦ mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie z ziołami (najlepiej własnoręcznie zrobionych) ♦ 2-3 ząbki czosnku ♦ 1 krążek sera złotnego dojrzewającego (około 200g) ♦ 150 g suchego makaronu ♦ sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania
Potrzebna będzie duża patelnia. Na rozgrzaną, aromatyczną oliwę z suszonych pomidorów wrzucić pokrojone 3-4 ząbki czosnku oraz wyjęte wcześniej z oliwy i pokrojone suszone pomidory. Chwilę przesmażyć. Dodać grubo posiekane liście szpinaku, a po 4-6 minutach (w zależności od ilości szpinaku) pokruszony ser złotny dojrzewający. Chwilę mieszać, aż serek przejdzie w stan kremowy, a szpinak zachowa zielony, świeży kolor. Można odrobinę dosolić i popieprzyć. Na koniec dodać ugotowany uprzednio al dente makaron (niezbyt dokładnie odcedzony). Wymieszać wszystko razem, by sos oblepił nitki makaronu.
Propozycja podania
Na talerz z makaronem wkruszyć jeszcze trochę serka lub posypać kozim parmezanem. Serwować z delikatnym, białym winem.
Potrawę serwuje
LINK: ⇒Kozia Farma Złotna k. Morąga
Ser można nabyć tutaj: LINK ⇒ SERY FARMERSKIE (koziafarma.pl)