Śledź z piklami i sosem balsamiczno-miodowym
Lista składników
♦ 100 g śledzi z zalewy octowej ♦ garść świeżej rukoli
♦ mix ulubionych pikli z zalewy octowej (marynowane grzybki, mini kukurydze, marynowana papryka, mini cebulki, mini ogóreczki) ♦ garść suszonej żurawiny
Sos balsamiczno-miodowy
♦ 1 łyżka miodu ♦ 2 łyżki octu balsamicznego 6% ♦ 1 łyżeczka musztardy stołowej ♦ 100 ml oleju rzepakowego
Sposób wykonania
Śledzia wyjąć z zalewy, osuszyć, pozawijać w ruloniki. W miseczce wymieszać miód, ocet balsamiczny, musztardę stołową, po czym powoli dolewać olej rzepakowy i dokładnie mieszać, aż sos delikatnie się zagęści.
Propozycja podania
Na talerzu ułożyć rukolę, śledzie, pikle pokrojone na mniejsze kawałki, suszoną żurawinę. Wszystko polać sosem balsamiczno-miodowym. Przyozdobić świeżą natką pietruszki.
Potrawę proponuje
LINK: ⇒ OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o. z Olsztynka
Musztardę i ocet balsamiczny można kupić tutaj LINK: ⇒ Sklep internetowy z produktami Octim (dodomku.pl)