Brukowiec mazurski

Lista składników

Ciasto
♦ 100 ml wody ♦ 2 jaja ♦ 60 g masła ♦ 500 g mąki ♦ 90 g cukru ♦ 1 łyżeczka sody oczyszczonej ♦ 60 g ugotowanego i startego buraka

♦ 1 gwiazdka anyżu ♦ 20 g kolendry ♦ 10 g cynamonu ♦ 2 goździki (rozgniatamy w moździerzu)

Sposób wykonania

Z podanych składników ugniatamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Formujemy kulki o średnicy 3 cm i układamy, jak na zdjęciu. Przed pieczeniem smarujemy powidłami śliwkowymi wymieszanymi z odrobiną karmelu. Pieczemy w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu) przez 18 minut.

Propozycja podania

Serwujemy z kozim serem dla balansu między słodkim a słonym.

Historia i tradycja

„Brukowiec Mazurski” został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „Brukowiec Mazurski” jest zdobywcą wielu nagród m.in. zwyciężył w 2008 roku w konkursie „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” współorganizowanym przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Potrawę serwuje

LINK: ⇒ Producent rolny Jan Ostrowski

Smacznego!!!!!!

Jan Ostrowski