Dzyndzałki warmińskie z kaczki i gęsiny

Lista składników

♦ 1 kaczka ♦ 2 piersi z gęsiny ♦ 2 cebule ♦ włoszczyzna

Sposób wykonania farszu

Kaczkę i gęsinę ugotować. Dodać włoszczyznę (jak na rosół).  Gdy mięso będzie miękkie, wystudzić. Następnie mięso z kaczki wraz ze skórką zmielić na grubych oczkach, a pierś z gęsiny pokroić w drobne kawałki. Tak przygotowane mięso połączyć, dodając przysmażoną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

 Ciasto parzone – duża porcja

♦ 1 kg mąki tortowej ♦ 1,5 szklanki gorącej wody (ok 80C°) ♦ szczypta soli ♦ 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania pierogów

 Mąkę łączymy z wodą i solą. Wyrabiamy na jednolita masę (przy wyrabianiu podsypujemy mąką). Masę rozwałkowujemy i wykrajamy koła. Nakładamy na środek farsz i robimy małe pierożki sklejając dwa końce ze sobą. Rzucamy na gorącą, osoloną wodę, chwilę gotujemy. Klarowane masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy posiekane dwa ząbki czosnku.

Propozycja podania

Tak przygotowana okrasą polewamy dzyndzałki i posypujemy natką pietruszki.

 

Smacznego !!!!!!

Dzyndzałki warmińskie z kaczki i gęsiny