Dzyndzałki warmińskie z kaczki i gęsiny
Lista składników
♦ 1 kaczka ♦ 2 piersi z gęsiny ♦ 2 cebule ♦ włoszczyzna
Sposób wykonania farszu
Kaczkę i gęsinę ugotować. Dodać włoszczyznę (jak na rosół). Gdy mięso będzie miękkie, wystudzić. Następnie mięso z kaczki wraz ze skórką zmielić na grubych oczkach, a pierś z gęsiny pokroić w drobne kawałki. Tak przygotowane mięso połączyć, dodając przysmażoną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Ciasto parzone – duża porcja
♦ 1 kg mąki tortowej ♦ 1,5 szklanki gorącej wody (ok 80C°) ♦ szczypta soli ♦ 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania pierogów
Mąkę łączymy z wodą i solą. Wyrabiamy na jednolita masę (przy wyrabianiu podsypujemy mąką). Masę rozwałkowujemy i wykrajamy koła. Nakładamy na środek farsz i robimy małe pierożki sklejając dwa końce ze sobą. Rzucamy na gorącą, osoloną wodę, chwilę gotujemy. Klarowane masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy posiekane dwa ząbki czosnku.
Propozycja podania
Tak przygotowana okrasą polewamy dzyndzałki i posypujemy natką pietruszki.