Dzyndzałki warmińskie z kaczki i gęsiny

Skład:

  • 1 kaczka
  • 2 piersi z gęsiny
  • 2 cebule
  • włoszczyzna

 Wykonanie farszu:

Kaczkę i gęsinę ugotować, dodać włoszczyznę (tak, jak na rosół). Jak mięso będzie miękkie wystudzić, następnie mięso z kaczki wraz ze skórką zmielić na grubych oczkach, a pierś z gęsiny pokroić w drobne kawałki. Tak przygotowane mięso łączymy dodając przysmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

 Ciasto parzone – duża porcja:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 1,5 szklanki gorącej wody (ok 80C°)
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku

 Mąkę łączymy z wodą i solą. Wyrabiamy na jednolita masę (przy wyrabianiu podsypujemy mąką).

Masę rozwałkowujemy i wykrajamy koła. Nakładamy na środek farsz i robimy małe pierożki sklejając dwa końce ze sobą.

Rzucamy na gorąca, osolona wodę, chwile gotujemy.

Klarowane masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy posiekane dwa ząbki czosnku.

Tak przygotowana okrasą polewamy dzyndzałki i posypujemy natką pietruszki.