Farmerska zupa dyniowa
Lista składników
♦ dynia (najlepiej hokkaido średniej wielkości) ♦ krążek wędzonego Złotniaka (około 150g) ♦ 2 papryki słodkie
♦ pół ostrej papryczki lub szczypta mielonej chili ♦ 2 pomidory ♦ 3 ząbki czosnku ♦ mleczko kokosowe – mała puszka
♦ sól ♦ pieprz ♦ łyżeczka cukru ♦ odrobina przyprawy curry ♦ opcjonalnie łyżka masła
Sposób wykonania
Dynię pokroić na spore kawałki (hokkaido bez obierania, pozostałe dynie najpierw obieramy), posolić do smaku (ewentualnie dodać masło) i gotować w niewielkiej ilości wody – tak , aby była tylko zanurzona. W tym czasie należy sparzyć pomidory i pokroić w małe kawałki, upiec papryki – 20 minut w 180 stopni, zdjąć z nich skórkę, przestudzić i zblendować razem z pomidorami, czosnkiem i przyprawami. Ugotowaną dynię lekko ostudzić, dodać do niej sos pomidorowo-paprykowy i zblendować wszystko razem. Na koniec przyprawić do smaku i dodać mleczko kokosowe.
Propozycja podania
Ser wędzony Złotniak lekko zgrillować na patelni lub w piekarniku i podać na grzance lub włożyć wprost do zupy.
Potrawę serwuje
LINK: ⇒Kozia Farma Złotna k. Morąga
Ser Złotniak można nabyć tutaj: LINK ⇒ SERY FARMERSKIE (koziafarma.pl)