Farszynki mazurskie

Lista składników

♦ 1 kg ziemniaków ♦ 250 g mąki ziemniaczanej ♦ 4 jajka ♦ łopatka wieprzowa 250 g ♦ 2 cebule ♦ smalec ♦ 1 łyżka masła ♦ sól ♦ pieprz

Sposób wykonania

Ciasto

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki, przepuścić przez praskę. Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Mięso zmielić, podsmażyć na patelni. Doprawić, wymieszać. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na maśle. Mięso mielone wymieszać z posiekanymi drobno ugotowanymi dwoma jajkami, usmażoną cebulą. Doprawić farsz solą i pieprzem. Do ziemniaków dodać 2 jajka, mąkę ziemniaczaną i 2 szczypty soli. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić na kawałki. Z każdej części uformować placek, ułożyć pośrodku farsz, zawinąć i uformować płaskie kotleciki. Smażyć farszynki na rozgrzanym smalcu do osiągnięcia złotego koloru.

Sos

♦ 200 g kurek (grzyby) ♦ 1 cebula ♦ 200 ml śmietany ♦ 2 ząbki czosnku ♦ natka pietruszki ♦ łyżka masła ♦ sól ♦ pieprz

Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć cebulę i czosnek, dodać grzyby, smażyć aż wyparuje woda (ok. 15 min). Wlać śmietanę,dobrze wymieszać, posypać pietruszką.

Propozycja podania

Na talerz wyłożyć sos kurkowy i na niego 2 farszynki. Udekorować kurkami i pietruszką.

Potrawę serwuje:

LINK: ⇒ Tawerna Siwa Czapla w Giżycku

Smacznego !!!!!!

tawerna siwa czapla