Gęś po mazursku duszona w kiszonej kapuście i kwasie chlebowym z gulaszem z gęsich wątróbek i leśnych grzybów z dodatkiem szarych kluch

Lista składników

Mięso gęsi

♦ Trybowane nogi gęsi, piersi gęsi ♦ Wątróbka gęsia ♦ Kapusta kiszona ♦ Śliwka suszona ♦ Miód gryczany

♦ Kwas chlebowy ♦ Cebula ♦ Czosnek ♦ Sól do smaku

Mieszanka przypraw do gęsi

♦ Majeranek, tymianek, rozmaryn, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi  po 1 porcji (np. 1 opakowanie)

♦ Jałowiec, imbir, cynamon, kardamon mielony, kminek po 0,5 porcji (czyli np. 0,5 opakowania)

♦ Pieprz ziarnisty, ziele angielskie gorczyca, ziarna kolendry, liść laurowy, czosnek, olej konopny, ocet jabłkowy

Sposób wykonania

Nogi wytrybować. Natrzeć gęsinę mieszanką przypraw. Po natarciu obłożyć pieprzem ziarnistym, zielem angielskim, gorczycą, ziarnami kolendry, liściem laurowym, czosnkiem. Natrzeć olejem i octem jabłkowym na całą noc lub włożyć do vacuum.

Wątróbkę oczyścić, namoczyć w mleku. Odsączyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Nogi nadziać wątróbką pokrojoną w kostkę, uformować roladki i związać sznurkiem. W piersi naciąć skórę.

Kapustę przepłukać i posiekać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Gęś przesmażyć zaczynając od strony skóry od zimnej patelni, żeby wytopić tłuszcz. Włożyć do pieca, żeby doszła w  140 stopniach. W tym czasie na wytopionym tłuszczu przesmażyć cebulę, czosnek i kapustę. Przekładać w naczyniu do duszenia: kapustę z cebulą i czosnkiem, gęś pokrojoną na porcje lub w całości nogi i piersi, śliwki suszone, polewać każdą warstwę miodem. Lekko przemieszać i zalać kwasem chlebowym.  Dusić na małym ogniu  co najmniej 2 godziny. 

Szare kluchy/ żelaziaki

♦ Ziemniaki 1kg ♦ Jaja 2szt ♦ Mąka pszenna  około 1 szklanki 150g ♦ Sól do smaku ♦ Skrobia ziemniaczana z odciśniętych ziemniaków oraz dodatkowo 3-4 łyżki

Sposób wykonania

Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach jak na placki ziemniaczane, odcisnąć na sicie nadmiar wody. Wodę z ziemniaków zostawić, żeby odstała i na dno opadł krochmal. Zlać wodę. Skrobię, która opadła na dno, dodać do ziemniaków. Zostawić ziemniaki, żeby ściemniały nawet na całą noc.  Dodać mąkę, jaja, skrobię, sól. Wyrobić ciasto do konsystencji na kluski kładzione. Wrzucić dwie kluski na próbę na gotującą się osoloną wodę. Jeśli nie będą się rozpadać, gotować, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąki do uzyskania odpowiedniej  konsystencji. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię po wrzuceniu na wodę.

Podawać  polane roztopionym domowym smalczykiem lub wymieszać ze smalczykiem i podgrzać w piecu. 

Gulasz z grzybów i gęsich wątróbek.

♦ Gęsie wątróbki ♦ Mieszanka leśnych grzybów ♦ Cebula ♦ Czosnek ♦ Tymianek ♦ Rozmaryn ♦ Wędzona papryka

♦ Sól ♦ Pieprz  ♦ Mleko ♦ Śmietanka ♦ Masło klarowane ♦ Olej konopny

Sposób wykonania

Wątróbkę oczyścić i namoczyć w mleku. Przyprawić pieprzem, papryką i tymiankiem. Odsączyć, osuszyć i pokroić wątróbkę w paski. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć wątróbkę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, dodać grzyby, przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem tymiankiem i rozmarynem. Dolać śmietankę, poddusić.

Propozycja podania

Roladkę podawać z kawałkiem piersi na gulaszu z dodatkiem kapusty z duszenia i kluskami, skropione olejem konopnym. Udekorować listkami botwinki.

Historia i autorzy potrawy

Potrawa ta zajęła 2 miejsce podczas XIV edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”, który odbył się 6 kwietnia 2019 roku w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie. Autorami i wykonawcami potrawy byli uczniowie Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.  Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

LINK: ⇒ Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie

Smacznego !!!!!!

gęś po mazursku