Grillowany schab po warmińsku w delikatnej marynacie z powideł śliwkowych, leśnych ziół i czerwonego wina
Lista składników
♦ schab z kością 300g ♦ powidła śliwkowe ♦ jeden duży ziemniak ♦ średnia cukinia ♦ średniej wielkości cebula ♦ mała papryczka chili ♦ średniej wielkości słodka papryka ♦ odrobina masła ♦ kolendra ♦ natka pietruszki
Sposób przygotowania
Schab zamarynować powidłami śliwkowymi, leśnymi ziołami i czerwonym winem wytrawnym (marynata powinna mieć delikatnymi i wyrazisty posmak powideł). Marynować około 2h. Ziemniaka pokroić w talarki a resztę warzyw wedle uznania, na przykład w niesymetryczne cięcia. Marynować warzywa w oliwie oraz odrobinie leśnych ziół i grillować wraz z kawałkiem steka, tak, by aromaty lekko się połączyły.
Masło ziołowe
Masło delikatnie doprowadzić do miękkości, wymieszać w nim posiekane zioła ze szczyptą soli. Uformować coś na zasadzie okrągłego batonika, zawinąć w stercz. Schować do lodówki. Gdy masło zrobi się twardawe, pokroić w talarki. Taki talarek masła ziołowego ułożyć na upieczonego steka.
Propozycja podania
Układać w kolejności grillowane warzywa, stek ze schabu i na koniec talarek masła. Udekorować świeżymi ziołami.
Potrawę serwuje:
LINK: ⇒ Stara Karczma, Elbląg