Gulasz z dzika, pęczak z okrasą, salsa z ogórka kiszonego
Lista składników
Gulasz
♦ 1kg łopatki dzika ♦ 1kg karkówki dzika ♦ 0.5kg cebuli ♦ 50g czosnku ♦ 10 szt. liść laurowy ♦ 50g suszonego jałowca ♦ 0.5L czerwonego wina ♦ sól, pieprz do smaku
Pęczak z okrasą
♦ 200g pęczak ♦ 100g boczek wędzony
Salsa z ogórka kiszonego
♦ 200g ogórek kiszony ♦ 80g szalotka ♦ sól, pieprz i cukier do smaku ♦ 100ml olej lniany tłoczony na zimno
Sposób wykonania
Gulasz
Mięso kroimy w kostkę 2cm, obtaczamy w mące i przesmażamy, zalewamy czerwonym winem i redukujemy płyn.
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę 2cm i zalewamy wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki.
Dodajemy zioła i czosnek i dusimy do momentu miękkości mięsa.
Pęczak z okrasą
Boczek kroimy w małą kostkę i wytapiamy z niego tłuszcz. Pęczak gotujemy. Wszystko razem mieszamy.
Salsa z ogórka kiszonego
Ogórka i cebulę kroimy „mirepoix” i mieszamy z resztą składników.
Potrawę serwuje
LINK: ⇒ Jabłoń Lake Resort, Jabłoń 1, 12-200 Pisz
Smacznego!!!!!!