Klopsy królewieckie

Lista składników

♦ 0,5 kg mielonej wieprzowiny ♦ 0,2 kg mielonej wołowiny ♦ 0,2 kg cielęciny ♦ 100 g śledzia Matyjasa lub 100 g anchois ♦ 15 dag czerstwego chleba namoczonego w wodzie ♦ 1 tarta cebula ♦ 4 ugotowane i przetarte ziemniaki ♦ filiżanka śmietany ♦ masło ♦ 2 białka ubite na sztywną pianę ♦ 2 żółtka ♦ mąka ♦ kapary ♦ sok z cytryny ♦ sól ♦ pieprz

Sposób wykonania

Wszystkie składniki (oprócz żółtek) wyrobić na gładką masę. Uformować kule w wielkości 100 gram. Włożyć je do wrzącego bulionu i gotować ok. 15 min. potem wyjąć i trzymać w cieple. Niewielką ilość mąki wymieszać ze śmietaną i wlać do gotującego bulionu ciągle mieszając. Dla podniesienia smaku dodać masła, trochę kaparów i sok z cytryny. Bulion odstawić od ognia i ostrożnie wymieszać z dwoma żółtkami.

Smacznego !!!!!!

klopsy królewieckie