Klopsy królewieckie

Składniki:
0,5 kg mielonej wieprzowiny, 0,2 kg mielonej wołowiny, 0,2 kg cielęciny (100 g śledzia Matyjasa lub 100 g anchois), 15 dag czerstwego chleba namoczonego w wodzie, 1 tarta cebula, 4 ugotowane i przetarte ziemniaki, filiżanka śmietany, masło, 2 białka ubite na sztywną pianę, 2 żółtka, mąka, kapary, sok z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz żółtek) wyrobić na gładką masę. Uformować kule w wielkości 100gram. Włożyć je do wrzącego bulionu i gotować ok. 15 min. potem wyjąć i trzymać w cieple. Niewielką ilość mąki wymieszać ze śmietaną i wlać do gotującego bulionu ciągle mieszając. Dla podniesienia smaku dodać masła, trochę kaparów i sok z cytryny. Bulion odstawić od ognia i ostrożnie wymieszać z dwoma żółtkami.