Konfitowana pierś z gęsi w sosie śliwkowym

Skład:

  • 2 filety z gęsi
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

 Wykonanie:

Filety z gęsi umyć i osuszyć, przyprawić do smaku (sól, pieprz, tymianek). Następnie w naczyniu żaroodpornym zalać filety olejem (skórą do góry). Piec w temp. 100-110 C° (około 4-5 godzin)

 Sos:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 10 dag śliwek suszonych
  • 250 ml śmietany 34%
  • sól, pieprz

 Cebulę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać śmietanę, powidła i pokrojone śliwki. Redukować, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku.

Filet pokroić na grube plastry, następnie polać sosem śliwkowym. Można podawać z kaszę gryczaną i buraczkami.