Oszmianki z malinami

Lista składników

Oszmianki

♦ 2 żółtka jaj (1 do glazurowania) ♦ 1 szklanka ciepłego mleka ♦ 6 dkg drożdży ♦ ¼ szklanki cukru ♦ ¼ kostki roztopionego masła ♦ domowa konfitura z malin

Lukier

♦ cukier puder – 3 czubate łyżki  ♦ 20 ml śmietanki kremówki

Ucierać do jednolitej, gęstej konsystencji.

Sposób wykonania

Żółtka, mleko, drożdże, cukier oraz roztopione masło razem dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto ok. 5 min, następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Radełkiem wyciąć równe kwadraty, do środka nałożyć łyżką konfiturę, następnie rogi ciasta zlepić, aby przykryć konfiturę. Glazurować oszmianki roztrzepanym żółtkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 ok. 10 min. Po wyjęciu przestudzić i polukrować, ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.

Potrawę serwuje

LINK ⇒ : Smaki Gabi, Dywity 

Smacznego !!!!!!

oszmianki z malinami