Pasztet z gęsi

Lista składników

♦ 3 kg skrzydeł z gęsi ♦ 250 g serc gęsich ♦ 250 g wątróbki gęsiej ♦ 200 ml bulionu z gęsi ♦ 1 cebula ♦ 1 pietruszka ♦ 1 czerstwa bułka

♦ 3 jajka ♦ 3 łyżki tłuszczu gęsiego ♦ przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

Sposób przygotowania

Skrzydła i serca zalać wodą, zagotować, usunąć szum. Dodać pietruszkę, przyprawy, powoli gotować, aż mięso stanie się miękkie. Ostudzić, przecedzić, usunąć kości. Wątróbki pociąć w paski. Rozpuścić tłuszcz na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć przez trzy minuty (ma być szklista). Dodać wątróbkę, podsmażyć jeszcze razem, aż wątróbka się zetnie. W bulionie namoczyć bułkę, a po napęcznieniu odcisnąć. Wszystkie składniki (ugotowane mięso, serca, pietruszkę, wątróbkę z cebulą, odciśniętą bułkę) przepuścić kilkakrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem. Dodać jajka, przyprawy, wyrobić na jednolitą masę. Przygotowaną masą wypełnić aluminiowe, jednorazowe foremki.  Piec ok. 1 godz. w piekarniku w temperaturze 180°C. Wierzch pasztetu przed pieczeniem dobrze jest posmarować tłuszczem gęsim, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu.

Potrawę serwuje:

LINK: ⇒ Gęsia Chata, Iława

Smacznego !!!!!!

gęsia chata