Pierogi z gęsiną

Lista składników

Składniki na farsz

♦ 700 g wytrybowanych udek gęsich ♦ 150 g łopatka wieprzowa ♦ 150 g szponder wołowy ♦ 2 cebule ♦ 2 ząbki czosnku

♦ 2 łyżki majeranku ♦ 3 łyżki kolendry ♦ sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto

♦ 1 kg mąki ♦ 2 łyżeczki oleju ♦ 2 łyżeczki soli ♦ 600 ml ciepłej wody ♦ 2 jajka

Konfitura z żurawiny

♦ 1 litr owoców żurawiny ♦ 1 kg cukru

Sposób wykonania

Wytrybowane udka gęsie przyprawiamy majerankiem i kolendrą, następnie pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Łopatkę i szponder gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. Cebulę kroimy w półksiężyce i smażymy na złoty kolor. Mięso z cebulą mielimy przez maszynkę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy sporą porcję farszu i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.

Żurawinę ucieramy z cukrem do połączenia składników.

Propozycja podania

Podajemy ze smażoną cebulką i żurawiną.

Historia i autorzy potrawy

Potrawa ta zajęła 3 miejsceXIV edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”, który odbył się 6 kwietnia 2019 roku w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie. Autorami i wykonawcami potrawy byli przedstawiciele Niebieskiego Zaułka Restauracji Mazurskiej w Szczytnie. Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

LINK: ⇒ Niebieski Zaułek Restauracja Mazurska

Smacznego !!!!!!

niebieski zaułek