Pierogi z gęsiną
Lista składników
Składniki na farsz
♦ 700 g wytrybowanych udek gęsich ♦ 150 g łopatka wieprzowa ♦ 150 g szponder wołowy ♦ 2 cebule ♦ 2 ząbki czosnku
♦ 2 łyżki majeranku ♦ 3 łyżki kolendry ♦ sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto
♦ 1 kg mąki ♦ 2 łyżeczki oleju ♦ 2 łyżeczki soli ♦ 600 ml ciepłej wody ♦ 2 jajka
Konfitura z żurawiny
♦ 1 litr owoców żurawiny ♦ 1 kg cukru
Sposób wykonania
Wytrybowane udka gęsie przyprawiamy majerankiem i kolendrą, następnie pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Łopatkę i szponder gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. Cebulę kroimy w półksiężyce i smażymy na złoty kolor. Mięso z cebulą mielimy przez maszynkę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy sporą porcję farszu i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Żurawinę ucieramy z cukrem do połączenia składników.
Propozycja podania
Podajemy ze smażoną cebulką i żurawiną.
Historia i autorzy potrawy
Potrawa ta zajęła 3 miejsce w XIV edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”, który odbył się 6 kwietnia 2019 roku w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie. Autorami i wykonawcami potrawy byli przedstawiciele Niebieskiego Zaułka Restauracji Mazurskiej w Szczytnie. Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
LINK: ⇒ Niebieski Zaułek Restauracja Mazurska
Smacznego !!!!!!