Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Lista składników

Ciasto

♦ 1 kg mąki ♦ ciepła woda ♦ sól

Farsz

♦ 30 dag mięsa wieprzowego bez kości ♦ 20 dag mięsa wołowego bez kości ♦ jajko ♦ sól ♦ pieprz ♦ majeranek ♦ 20 dag kapusty kiszonej

Okrasa

♦ 0,5 kg boczku ♦ 1 cebula

Pokroić i usmażyć.

Sposób wykonania

Nadzienie: mięsa zmielić w maszynce do mięsa, następnie dodać przyprawy. Kapustę kiszoną należy ugotować, następnie lekko odcisnąć i dodać do mięsa. Zagnieść ciasto ze składników i odstawić przykryte, aby odpoczęło. Następnie rozwałkować cienkie plastry, wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz i zalepić ciasto. Tak przygotowane pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gotować ok. 15 min. na wolnym ogniu.

Propozycja podania

Wyłożyć na talerz i polać okrasą.

Potrawę serwuje:

LINK: ⇒ Bar Młyn, Banie Mazurskie k. Gołdapi

Smacznego !!!!!!

bar młyn