Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Ciasto składniki:
– 1 kg mąki
– ciepła woda
– sól
Farsz składniki:
– 30 dag mięsa wieprzowego bez kości
– 20 dag mięsa wołowego bez kości
– jajko , sól, pieprz, majeranek
– 20 dag kapusty kiszonej
Okrasa: Pokroić i usmażyć
– 0,5 kg boczku
– 1 cebula
Nadzienie: mięsa zmielić w maszynce do mięsa, następnie dodać przyprawy. Kapustę kiszoną należy ugotować a następnie lekko odcisnąć i dodajemy do mięsa.
Zagniatamy ciasto ze składników i odstawiamy przykryte, aby odpoczęło. Następnie rozwałkować cienkie plastry, wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz i zalepić ciasto. Tak przygotowane pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gotować ok. 15 min. Na wolnym ogniu. Wykładamy na talerz i polewamy okrasą.