Pierś gęsia w glazurze wiśniowej
Lista składników
♦ 1 pierś z gęsi ok. 1 kg ♦ 1/2 kg wiśni ♦ 1 łyżka mąki ziemniaczanej ♦ 150 ml koniaku lub whiski
♦ 2 łyżki cukru ♦ przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
Sposób wykonania
Przygotowanie glazury wiśniowej
Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, dodać cukier, zagotować, odstawić na kilka godzin, a następnie ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z koniakiem i odrobiną soku z wiśni, a następnie wlać do gorących owoców, ciągle mieszając, zagotować.
Przygotowanie gęsi
Pierś gęsią oddzielić od kości, natrzeć przyprawami, odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wlać pół szklanki wody, piec ok. 1,5 godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC. W trakcie pieczenia obrócić kilkakrotnie pierś, polewając wytapiającym się tłuszczem.
Gorącą glazurę podawać z pokrojoną w grube plastry piersią gęsi. Do glazury można używać gotowych konfitur, które po rozgrzaniu należy zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą, a na końcu dodać koniak.
Smacznego !!!!!!
Potrawę serwuje:
LINK: ⇒ Gęsia Chata, Iława