Pierś gęsia w glazurze wiśniowej

Lista składników

♦ 1 pierś z gęsi ok. 1 kg ♦ 1/2 kg wiśni ♦ 1 łyżka mąki ziemniaczanej ♦ 150 ml koniaku lub whiski

♦ 2 łyżki cukru ♦ przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Sposób wykonania

Przygotowanie glazury wiśniowej

Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, dodać cukier, zagotować, odstawić na kilka godzin, a następnie ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z koniakiem i odrobiną soku z wiśni, a następnie wlać do gorących owoców, ciągle mieszając, zagotować.

Przygotowanie gęsi

Pierś gęsią oddzielić od kości, natrzeć przyprawami, odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wlać pół szklanki wody, piec ok. 1,5 godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC. W trakcie pieczenia obrócić kilkakrotnie pierś, polewając wytapiającym się tłuszczem.

Gorącą glazurę podawać z pokrojoną w grube plastry piersią gęsi. Do glazury można używać gotowych konfitur, które po rozgrzaniu należy zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą, a na końcu dodać koniak.

Smacznego !!!!!!

Potrawę serwuje:

LINK: ⇒ Gęsia Chata, Iława