Pierś z gęsi z gęsią kiełbasą i tatarem z gęsi

Lista składników

♦ 1 szt. gęsi ♦ przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek) ♦ 800 g pietruszka korzeń ♦ biała czekolada 100 g ♦ ser kozi wędzony 100 g ♦ młody bób 200 g ♦ świeży szpinak 200 g ♦ cebula szalotka 100 g ♦ kapary 80 g ♦ borowiki marynowane 80 g ♦ kolendra 0,04 g ♦ peklosól 0,017 g ♦ pieprz 0,01 g ♦ czerwone wino 100 ml ♦ masło 200 g ♦ mleko 150 ml ♦ buraczek czerwony 200 g

Sposób wykonania 

Po rozbiorze gęsi, połówki piersi oczyszczamy i nacinamy skórę w drobną kostkę. Marynujemy piersi do obsmażenia. Po obsmażeniu dopiekamy w piecu i zostawiamy do odpoczynku przed podaniem.

W tym samym czasie, po zamarynowaniu piersi, z jednej piersi gęsiej czyścimy mięso oddzielając je od skóry i siekamy je na drobną kostkę, jak na tatara.

Pozostałe mięso z nóg i pozostałości kroimy, oddzielamy od kości i skóry. Następnie mięso to mielimy na różne grubości w maszynce tworząc farsz na kiełbasę. Do kiełbasy dodajemy peklosól, zmielone ziarno kolendry, pieprz, czerwone wino. Wszystko wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Nabijamy flak wieprzowy farszem i parzymy w 75 stopniach Celsjusza przez 20 min. Na koniec obsmażamy do rumianego koloru.

Pietruszkę gotujemy w mleku do miękkości, potem cedzimy, dodajemy ser kozi wędzony i czekoladę. Blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Z posiekanego mięsa tworzymy tatara mieszając z borowikiem marynowanym, szalotką i kaparami. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem. Dodajemy bób i świeży szpinak, doprawiając przy tym solą i pieprzem. Z pieczonych kości robimy sos.

Propozycja podania

Zaczynamy składanie talerza od wyłożenia małej ilości sałatki z bobu i szpinaku. Obok kładziemy mus z pietruszki, łezkę tatara i kawałek piersi usmażony na różowo, dwa kawałki kiełbasy z gęsi. Polewamy wszystko sosem i dekorujemy świeżymi kwiatami i mikro ziołami oraz buraczkiem w glazurze winnej.

Historia i autorzy potrawy

Potrawa ta wzięła udział w XIV edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”, który odbył się 6 kwietnia 2019 roku w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie. Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

Smacznego !!!!!!

pierś z gęsi