Plince z pomoćką

Lista składników

Plince

♦ 10 dag szynki ♦ 1 kg ziemniaków ♦ 3 jajka ♦ 1 duża cebula ♦ ½ szklanki maki ♦ sól ♦ pieprz

Pomoćka

♦ 1 kostka tłustego twarogu ♦ 3 łyżki śmietany 18% ♦ ½ szklanka mleka ♦ czosnek ♦ sól ♦ pieprz

Sposób wykonania

Ziemniaki obrać i zetrzeć. Cebulę obrać i zemleć razem z ziemniakami. Do utartych ziemniaków dodać jajka, mąkę i przyprawy do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Z wyrobionego ciasta smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Ogonówkę pokroić w plastry i podsmażyć.

Na pomoćkę; twarożek, śmietanę oraz mleko wyrobić widelcem, a następnie doprawić do smaku.

Propozycja podania

Usmażone placki przełożyć podsmażoną ogonówką. Okrasić przygotowaną pomoćką.

Potrawę serwuje

LINK: ⇒ Gościniec Ryński Młyn

Smacznego !!!!!!

Gościniec Ryński Młyn