Plince z pomócką

Składniki na Plince

10 dag szynki
1kg ziemniaków
3 jajka
1 duża cebula
½ szklanki maki
Sól, pieprz
pieprz
sól

Składniki na Pomoćkę

1 kostka twarogu tłustego
3 łyżki śmietany 18%
½ szklanka mleka
Czosnek granulowany
Pieprz
Sól

Ziemniaki obrać zetrzeć, cebulę obrać i zemleć razem z ziemniakami. Do utartych ziemniaków dodać jajka, mąkę i przyprawy do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Z wyrobionego ciasta smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Ogonówkę pokroić w plastry i podsmażyć. Usmażone placki przełożyć podsmażona ogonówką
Pomoćka – twarożek, śmietanę oraz mleko wyrabiamy widelcem a następnie doprawiamy do smaku.
Usmażone placki przełożone podsmażoną ogonową okraszamy przygotowaną pomoćką.