Półgęski podawane z plincami wraz z pomoćką i burakami karmelizowanymi

Półgęski

Piersi z gęsi

1 łyżka masła

Ząbek czosnku

Sól, pieprz

Rozmaryn świeży

Marynata:

50 ml sosu rybnego,

50 ml sosu ostrygowego

50 ml sosu sojowego

Plince z pomoćką

Plince:
500 g ziemniaków
1 cebula
50 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
Pomoćka:
50 g twarogu
100 g śmietany 18-procentowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Dodatkowo:
150 g wędzonki
4 łyżki szczypiorku
tłuszcz do smażenia

Buraczki karmelizowane:

1 średnie buraki

15 g miodu

10 g masła

sok z 1 cytryny

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Marynata: połączyć wszystkie składniki, zamarynować piersi (ok. 30 minut). Usmażyć na suchej patelni, pod koniec bastować (dodać łyżkę masła, czosnek i rozmaryn- jak się rozpuści polewać piersi). Wstawić na 8 minut do pieca konwekcyjno- parowego (160oC). =
Pomoćka: Twaróg rozetrzeć z kwaśną śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Plince: Ziemniaki obierać i zetrzeć na tarce Z masy odcisnąć wodę i zalać wrzącym mlekiem. Następnie dodać jajka i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Plastry wędzonki podsmażyć na suchej patelni do zrumienienia. Pomiędzy usmażone placuszki włożyć  podsmażoną wędzonkę. Podawać z pomoćką

 

Buraczki karmelizowane

Buraki upiec w piekarniku (po obróbce zawinąć w folię aluminiowej posmarowaną olejem). Po upieczeniu obrać, pokroić w kostkę 1 x 1 cm. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać do uzyskania lekko brązowej glazury. Dodać buraki, sok z cytryny i smażyć przez 3 do 5 minut, aż buraki pokryją się glazurą, która w trakcie dalszego smażenia zgęstnieje i lekko odparuje. Pod koniec smażenia buraki doprawić solą i pieprzem.