Półgęski podawane z plincami wraz z pomoćką i karmelizowanymi burakami

Lista składników

Półgęski

♦ piersi z gęsi ♦ 1 łyżka masła ♦ ząbek czosnku ♦ sól ♦ pieprz ♦ rozmaryn świeży

Marynata

♦ 50 ml sosu rybnego ♦ 50 ml sosu ostrygowego ♦ 50 ml sosu sojowego

Plince z pomoćką

Plince
♦ 500 g ziemniaków ♦ 1 cebula ♦ 50 ml mleka ♦ 1 łyżka mąki pszennej ♦ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ♦ 2 jajka ♦ 1 szczypta soli ♦ 1 szczypta pieprzu

Pomoćka
♦ 50 g twarogu ♦ 100 g śmietany 18-procentowej ♦ 1 cebula ♦ 1 ząbek czosnku ♦ sól ♦ pieprz

Dodatkowo
♦ 150 g wędzonki ♦ 4 łyżki szczypiorku ♦ tłuszcz do smażenia

Buraczki karmelizowane

♦ 1 średnie buraki ♦ 15 g miodu ♦ 10 g masła ♦ sok z 1 cytryny ♦ 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ♦ sól ♦ pieprz 

Sposób wykonania

Marynata: Połączyć wszystkie składniki, zamarynować piersi (ok. 30 minut). Usmażyć na suchej patelni, pod koniec bastować (dodać łyżkę masła, czosnek i rozmaryn – po rozpuszczeniu, polewać piersi). Wstawić na 8 minut do pieca konwekcyjno- parowego (160oC).
Pomoćka: Twaróg rozetrzeć z kwaśną śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Plince: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Z masy odcisnąć wodę i zalać wrzącym mlekiem. Następnie dodać jajka i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Plastry wędzonki podsmażyć na suchej patelni do zrumienienia. Pomiędzy usmażone placuszki włożyć  podsmażoną wędzonkę. Podawać z pomoćką. 

Buraczki karmelizowane

Buraki upiec w piekarniku (po obróbce zawinąć w folię aluminiową posmarowaną olejem). Po upieczeniu obrać, pokroić w kostkę 1 x 1 cm. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać do uzyskania lekko brązowej glazury. Dodać buraki, sok z cytryny i smażyć przez 3 do 5 minut, aż buraki pokryją się glazurą, która w trakcie dalszego smażenia zgęstnieje i lekko odparuje. Pod koniec smażenia buraki doprawić solą i pieprzem.

Historia i autorzy potrawy

Potrawa ta wzięła udział w XIV edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”, który odbył się 6 kwietnia 2019 roku w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie. Autorami i wykonawcami potrawy byli uczniowie. Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

Smacznego !!!!!!

 

półgęski