Pulpeciki z indyka
Lista składników
♦ 500 g mięsa mielonego z indyka ♦ 1 łyżeczka musztardy sarepskiej ♦ 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
♦ 1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego ♦ 1 łyżeczka soli ♦ 1 ząbek czosnku
♦ 1/3 szklanki zimnej wody ♦ 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Sos
♦ 300 ml śmietanki 30% ♦ 5 czubatych łyżek stołowych sosu musztardowego o smaku chrzanowym ♦ pieprz, sól do smaku
Sposób wykonania
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, przyprawy, posiekany ząbek czosnku i wodę. Wszystko dokładnie wyrobić. Uformować małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, a następnie ułożyć pulpeciki. Smażyć 3 minuty z jednej strony i 5 minut z drugiej. W rondelku wymieszać śmietankę i sos musztardowy o smaku chrzanowym. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać.
Propozycja podania
Pulpeciki polać sosem i obsypać świeżą kolendrą. Podać z gotowanymi ziemniaczkami i surówką.
Potrawę proponuje
LINK: ⇒ OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o. z Olsztynka
Musztardę można kupić tutaj LINK: ⇒ Sklep internetowy z produktami Octim (dodomku.pl)