Sandacz podany na grzybowym kaszotto
Lista składników
♦ sandacz ♦ świeże kurki ♦ wywar warzywny ♦ kasza pęczak ♦ śmietana 15% ♦ boczek wędzony ♦ cebula ♦ czosnek ♦ natka pietruszki ♦ oliwa i olej do smażenia ♦ pieprz ♦ sól ♦ kawałki cytryny do dekoracji
Sposób wykonania
Sandacza przyprawiamy pieprzem i solą, owijamy boczkiem, delikatnie smażymy na małej ilości tłuszczu. Pęczak podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem, podlewamy warzywnym wywarem, dusimy, aż kasza zmięknie. Dodajemy świeże, umyte kurki, dusimy przez krótka chwilę. Dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz nać pietruszki. Kaszotto wykładamy na środek talerza, na nim układamy rybę. Dekorujemy całość cytryną i gałązką pietruszki.