Śledź w sosie musztardowym

Lista składników

♦ 100 g śledzi z zalewy octowej ♦ 1 czerwona cebula ♦ 1 ogórek zielony ♦ 1 jabłko słodkie twarde

Sos musztardowy

♦ 2 łyżki musztardy kempingowej ♦ 2 łyżki musztardy francuskiej ♦ 1 łyżka majonezu ♦ 1 łyżka śmietany 18 %

♦ świeżo mielony pieprz ♦ ½ łyżeczki soli ♦ ½ łyżeczki mielonej kurkumy

Sposób wykonania

Śledzia odcedzić z zalewy, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (pod skosem). Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Ogórka umyć, pokroić na cztery, usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w drobną kostkę. Jabłko umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, a później w drobną kostkę. Warzywa połączyć ze sobą, doprawić świeżo mielonym pieprzem.  Do miseczki dodać śmietanę, majonez, musztardę kempingową oraz musztardę francuską. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kurkumą.

Propozycja podania

Na talerzu ułożyć sałatkę, a na niej kawałki śledzia. Wszystko polać sosem musztardowym i udekorować świeżym tymiankiem.

Potrawę proponuje

LINK: ⇒ OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o. z Olsztynka

Musztardę można kupić tutaj LINK: ⇒ Sklep internetowy z produktami Octim (dodomku.pl)

Smacznego !!!!!!