Ślimaki smażone

Przepis ten jest autorstwa Anachreona, nadwornego kucharza księcia Talleyranda.

Składniki (dla 2-3 osób)
• 40 ślimaków obgotowane w solance – tuszki (filety z farmy Snails Garden)
• 1 czosnek
• Cebula dymka
• Tymianek
• liść laurowy
• białe wino 100 ml
• pietruszka natka
• parę łyżek mleka
• mąka
• olej
• sól, pieprz
Sposób przygotowania

1. Ugotuj ślimaki w wywarze z czosnku, cebuli, tymianku, liścia laurowego, wina przez jedną godzinę.
2. Zanurz ślimaki w osolonym i doprawionym pieprzem mleku . Obtocz ślimaki w mące i smaż na oleju na złoty kolor.
3. Wykonaj osobno sos z pietruszki, czosnku, odrobiną białego wina i oleju.
4. Zalej ślimaki sosem, podawaj na gorąco.

Do sosu można dodać trochę musztardy, sos będzie wówczas bardziej pikantny.