Ślimaki zapiekane w cieście francuskim

Lista składników

♦ ślimaki ugotowane w bulionie – filety Snails Garden ♦ 3 porcje ciasta francuskiego (zamrożonego) ♦ 2 pory ♦ 4 jaja
♦ 50 g kwaśnej śmietany ♦ szczypiorek ♦ sól, pieprz do smaku ♦ tortownica lub naczynie żaroodporne

Sposób wykonania

1. Mięso ślimaków lekko podsmażając,  wymieszaj z masłem. Połowę ciasta francuskiego rozmroź.
2. Ugotuj pory w słonej wodzie. Osącz na sicie, pokrój na plasterki.
3. Wysmaruj masłem tortownicę lub naczynie żaroodporne, wyklej połową ciasta francuskiego. Na cieście ułóż pory, połowę ślimaków, posyp je pokrojonym szczypiorkiem.
4. Ubij całe jaja ze śmietaną, posól, wylej połowę na pory. Posyp resztę ślimaków szczypiorkiem  i dodaj ponownie warstwę ubitego jaja.
5. Przykryj wszystko pozostałą częścią ciasta francuskiego. Wierzch posmaruj rozbitym jajkiem.
6. Piecz (180°) przez 40 minut.

Propozycja podania

Wyjąć delikatnie z formy i podawać gorące.

Potrawę serwuje

LINK: ⇒ Gospodarstwo Rolne Snails Garden

Smacznego !!!!!!

snails garden