Słodkie rogaliki ziemniaczane

Składniki:
30 dag z ugotowanych i utartych ziemniaków, 30 dag mąki, 10 dag cukru, proszek do pieczenia, olejek migdałowy, 1 jajko, 1 łyżka wody, 5 dag masła, marmolada do nadzienia, 1 łyżka mleka do posmarowania.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze gorące utrzeć albo przepuścić przez maszynkę. Ziemniaki dodają pulchności i świeżości rogalikom. Wszystkie składniki (oprócz jajka) ugnieść na elastyczne ciasto. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Rozwałkować i wykroić trójkąty dowolnej wielkości. Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę, zwijać rozpoczynając od szerokiej strony i formować rogaliki. Mleko roztrzepać z żółtkiem i posmarować rogaliki. Piec 10 min. w gorącym piekarniku. Podawać z gorącym mlekiem.