Słodkie rogaliki ziemniaczane
Lista składników
♦ 30 dag ugotowanych i utartych ziemniaków ♦ 30 dag mąki ♦ 10 dag cukru ♦ proszek do pieczenia ♦ olejek migdałowy ♦ 1 jajko ♦ 1 łyżka wody
♦ 5 dag masła ♦ marmolada do nadzienia ♦ 1 łyżka mleka do posmarowania
Sposób wykonania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze gorące utrzeć albo przepuścić przez maszynkę. Ziemniaki dodają pulchności i świeżości rogalikom. Wszystkie składniki (oprócz jajka) ugnieść na elastyczne ciasto. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Ciasto rozwałkować i wykroić trójkąty dowolnej wielkości. Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę, zwijać rozpoczynając od szerokiej strony i formować rogaliki. Mleko roztrzepać z żółtkiem i posmarować rogaliki. Piec 10 min. w gorącym piekarniku.
Propozycja podania
Podawać z gorącym mlekiem.
Potrawę serwuje
LINK: ⇒ Gościniec Ryński Młyn
Smacznego !!!!!!