Udka gęsie podane z borowikowym pęczakiem oraz buraczkami na słodko
Lista składników
Gęsina
♦ udka gęsie ♦ tłuszcz gęsi ♦ tymianek ♦ rozmaryn ♦ owoce jałowca ♦ liść laurowy, ziele angielskie ♦ żubrówka ♦ sól ♦ pieprz
Kasza pęczak
♦ kasza pęczak ♦ masło ♦ cebula ♦ borowiki ♦ śmietana ♦ tymianek ♦ sól ♦ pieprz
Buraki
♦ buraki ♦ masło ♦ miód ♦ ocet ♦ sól ♦ pieprz
Sposób wykonania
Udka gęsie przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Odkładamy na około dwie godziny. Następnie wkładamy udka w tłuszcz i gotujemy w nim do miękkości dodając w trakcie żubrówkę (trawa żubrowa może pochodzić z własnego ogrodu). Kiedy udka są gotowe, wyciągamy je z tłuszczu i rumienimy na patelni tak, aby były chrupiące.
Buraczki gotujemy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem, octem oraz miodem.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i borowiki. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę pęczak i razem wszystko dusimy chwilę, aby kasza nabrała smaku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
Historia i autorzy potrawy
Potrawa ta zajęła 2 miejsce podczas XIV edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”, który odbył się 6 kwietnia 2019 roku w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie. Autorami i wykonawcami potrawy byli kucharze z Restauracji Welska z Ciborza, która nie jest już członkiem sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
LINK: ⇒ Welski Health & Happiness Center
Smacznego !!!!!!