Udka gęsie podane z borowikowym pęczakiem oraz buraczkami na słodko

Składniki:

Gęsina:

  • Udka gęsie
  • Tłuszcz gęsi
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Owoce jałowca
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Żubrówka
  • sól, pieprz

Kasza pęczak:

  • Kasza pęczak
  • Masło
  • Cebula
  • Borowiki
  • Śmietana
  • Tymianek, sól, pieprz

Buraki:

  • Buraki
  • Masło
  • Miód
  • Ocet
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Udka gęsie przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Odkładamy na około dwie godziny. Następnie wkładamy udka w tłuszcz i gotujemy w nim do miękkości dodając w trakcie żubrówkę (trawa żubrowa z własnego ogrodu). Kiedy udka są gotowe wyciągamy je z tłuszczu i rumienimy na patelni tak aby były chrupiące.

Buraczki gotujemy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem, octem oraz miodem.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i borowiki. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę pęczak i razem wszystko dusimy chwilę aby kasza nabrała smaku, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.