Udka gęsie w sosie grzybowym

Składniki:

2 udka gęsie

200g podgrzybków

1 łyżka tłuszczu gęsiego

100 ml śmietany lub jogurtu

4 ząbki czosnku

1 marchewka

1 pietruszka (korzeń z natką)

przyprawy (pieprz, sól, ziele angielskie, 2 listki laurowe)

Sposób przygotowania:

Udka gęsie natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać tłuszcz w brytfannie, obsmażyć udka z obu stron, a następnie podlać wodą. Dodać obgotowane podgrzybki i pokrojone w kostkę warzywa oraz kilka ziarenek ziela angielskiego i listki laurowe. Dusić pod przykryciem ok. godziny do uzyskania miękkości mięsa. W miarę potrzeby należy uzupełniać wodę. Sprawdzić miękkość mięsa, nakłuwając widelcem. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę i zaprawić śmietaną lub jogurtem.